Птахи і дивні діти надії: Тім Бертон блискуче екранізував роман Ренсома Ріггза

06.10.2016
Птахи і дивні діти надії: Тім Бертон блискуче екранізував  роман Ренсома Ріггза

Міс Сапсан і 16-річний Джейкоб. (Фото з сайта planetakino.ua.)

У прокат сьогодні, 6 жовтня, виходить фентезійний фільм «Дім дивних дітей міс Сапсан» — екранізація однойменного твору американського письменника та сценариста Ренсома Ріггза. Книга, яка побачила світ 2012 року, є першою частиною історії, продовження якої автор описав ще у двох романах. Права на екранізацію були викуплені до виходу книги. До підготовки зйомок фільму приступили у 2014-му. 
Глядач відразу натикається на загадку й чудовиськ, що винні у смерті дідуся головного героя — 16-річного Джейкоба Портмана, якого зіграв Ейса Баттерфілд. Підліток із дитинства чув від свого дідуся історії про дивних дітей: хтось невидимий, хтось — дотиком руки запалює будь-що, інша дівчинка — невагома, її утримують на землі лише свинцеві черевики або мотузка... Це вигадки — запевняла хлопця інша рідня. В останні хвилини життя дідусь встиг сказати внукові про загадковий острів і дату 1943 року. Згодом Джейкоб опиниться у тому місці і часі.
Режисуру «Дому дивних дітей...» довірили Тіму Бертону, за плечима якого дві номінації на «Оскар» — за звання на кращий анімаційний фільм змагалися «Франкенвіні» і «Труп нареченої». Але хай це не надто лякає. За винятком кількох сцен, де бунтують потвори, образи чудовиськ більше смішать. Хоча моторошно, коли монстри в людській подобі — щоб знову повернути собі повноцінний людський образ — смакують вийнятими очима інших. Але така — лише одна сцена. А загалом «Дім дивних дітей міс Сапсан»  — про взаєморозуміння між дітьми й батьками, взаємодопомогу, заздрощі і ревнощі, юнацьке кохання і вміння жертвувати собою заради інших.
Зйомки стрічки відбувалися на території Великобританії та Бельгії. У фільмі дуже ефектні сцени, де застосували надзвичайні можливості комп’ютерної графіки: від авіаудару красивий будинок спочатку руйнується, а потім посекундно відновлюється; затонулий корабель із пустки перетворюється наприкінці трохи не на «Титанік»; у парку розваг герої влаштовують справжнє шоу для потвор; а міс Сапсан — опікунка дітей — граційно перетворюється на птаха.