Авто проситься до Вінниці

11.10.2016
Із 4 жовтня у Вінниці запрацював перший у країні міський сервісний Центр iз питань реєстрації легкових транспортних засобів i видачі посвідчень водія. Діє новий підрозділ обслуговування громадян у міському Центрі надання адміністративно-соціальних послуг (ЦНАП) — Прозорому офісі, що відноситься до відділення Старого міста (вулиця Брацлавська, 85). Чиновники обіцяють, що відтепер на реєстрацію авто йтиме близько 40 хвилин, а на зняття транспортного засобу з реєстрації — 10—15 хвилин. І хоча першим відвідувачам так не пощастило, та все ж на цю процедуру вони не витратили стільки часу, як зазвичай. Також у Прозорому офісі можна укласти договір купівлі-продажу автомобіля, скласти іспити на отримання водійського посвідчення. Тут же проводять й огляд та експертизу транспортного засобу.
Працює центр за принципом екс-територіальності, тобто його послугами може скористатися будь-хто з громадян України.
Як відомо, останнім часом Вінниця стала центром «паломництва» працівників соціальної сфери з усієї України щодо вивчення досвіду роботи місцевих Прозорих офісів. А загальноукраїнський пілотний проект, що стартував у травні нинішнього року, з організації досконалих і зручних для відвідувачів Центрів надання широких адміністративно-соціальних послуг базується на методі роботи саме вінницьких ЦНАПів. Зазначимо, що першими п’ятьма містами, котрі підтвердили готовність до реорганізації й оновлення наявних подібних центрів, стали міста-мільйонники — Львів, Київ, Одеса, Дніпро та Харків. Дехто ще в роздумах над проектно-кошторисною документацією, а Харків уже перебудовує й добудовує. За таких темпів, якщо нічого не завадить, то перша столиця України першою до нового року перерізатиме стрічку одного з нових Прозорих офісів. 
До п’ятірки піонерів шостими можуть долучитися й Черкаси. Керівництво департаменту соцзахисту Черкаської міської ради демонструє наразі кращу готовність, ніж дехто з перших «пілотників». На старт готовий вийти і Житомир. Прагнуть бути першими і чимало районних центрів.
До речі, наразі фахівці вінницького департаменту соцзахисту переймаються тим, аби найповніше та детальніше донести інформацію про роботу Прозорих офісів колегам зі сходу. Кілька тижнів тому з досвідом роботи вінницьких Прозорих офісів знайомилися соціальні працівники Донецької області, а днями — Луганської. Як відомо, відділи соціального захисту цих прифронтових регіонів мають певні труднощі в роботі через те, що саме тут зараз найбільша кількість переселенців з окупованих територій. До такої роботи, як і загалом до війни, ніхто не був готовий. Тому їм наразі потрібнi й пильніша увага, i матеріальна підтримка в комп’ютеризації системи соціального захисту. Стара громіздка система, кадрова нестача соціальних інспекторів призвели до того, що чимало переселенців не можуть вчасно отримати необхідну допомогу. Зараз дещо полегшило роботу спрощення процедури реєстрації-перереєстрації, але для налагодження безперебійності процесу потрібно ще чимало зробити. 
А тим часом, допоки працівники департаментів соцзахистів з усієї країни вивчають можливість реорганізації роботи своїх ЦНАПів під «Вінницю», тут уже готові реєструвати та надавати всі супутні послуги власникам авто з усієї України.