Миколаївщина та Херсонщина на межі соціального вибуху через холодні батареї

21.10.2016
Миколаївщина та Херсонщина на межі соціального вибуху через холодні батареї

В садочках холодно i вдома зимно. (Фото з сайта unian.net.)

У Херсоні та Миколаєві дітей із дитячих садків та шкіл розпускають по домівках, а от пацієнти міських лікарень змушені сидіти в палатах у рукавичках та шубах.
 
Адже температура повітря вночі опускається нижче нуля, а батареї холодні. Тим часом представники міської влади пояснюють зрив опалювального сезону відсутністю лімітів на газ.
 
За запевненнями комунальників, Херсон та Миколаїв нібито готові до прийому тепла на всі сто відсотків. А ось теплогенеруючі компанії півдня України до цього часу не мають лімітів газу на проведення опалювального сезону.
 
У підсумку, початок подачі тепла відстрочено на невизначений період. У зв’язку з цим міська влада змушена була при­йняти розпорядження про призупинення навчального процесу в школах.
 
— Моя 4-річна дитина прийшла до дитячого садочка у п’яти светрах, але це її не врятувало: вже через п’ятнадцять хвилин ми вирішили забрати дитину додому через той факт, що у дитячому садку занадто холодно, — розповіла депутат Херсонської міськради Олена Мазур. — Така ж ситуація склалася й в інших навчальних закладах та лікарнях міста. Медики змушені відпускати пацієнтів додому, а школи оголосили про початок канікул для учнів достроково ...
 
Влада Миколаєва та Херсона не хоче брати на себе відповідальність за зрив опалювального сезону.
 
На думку регіональних керівників, головний винуватець соціальної напруги на півдні України — НАК «Нафтогаз», яка не підписала договори з теплопостачальними підприємствами на поставку газу для відкриття засувок для початку опалювального сезону.
 
На засіданні Кабінету Міністрів України віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко заявив, що в найближчі дні 20% житлового сектору в Миколаєві буде підключено до опалення.
 
Він поскаржився на той факт, що в самий розпал початку опалювального сезону мер міста Олександр Сенкевич виїхав у відрядження за кордон до Страсбурга і тепер контролювати питання у місті просто нікому.
Взяти на себе ці повноваження був змушений новий голова облдержадміністрації Миколаївської області Олексій Савченко.
 
Варто відзначити, що сам Сенкевич заявив, що був включений до складу української делегації особисто Президентом України Петром Порошенком, отже, скасувати поїздку самостійно ніяк не міг.
 
Перед своїм від’їздом міський голова Миколаєва встиг розповісти про те, що переговори між НАК «Нафтогаз України» та миколаївськими теплогенеруючими компаніями велися ще з квітня поточного року. Причиною зриву сезону стало те, що виставлені комунальникам умови договорів були свідомо невигідними.
 
— За умовами цього договору, ОКП «Облтеплоенерго», отримуючи газ, зобов’язане було розрахуватися за нього протягом місяця, — розповів Олександр Сенкевич. — Якщо врахувати, що оплата від населення і доплати з бюджету приходять лише протягом наступних тридцяти днів, то це просто нездійсненні умови! А за кожен день прострочення ОКП зобов’язували платити штрафи та пені. Якби ми погодилися поставити свій підпис під цим документом, то вже у лютому  нам би просто відключили газ у котельнях за несплату коштів та виставили б багатомільйонні рахунки за порушення умов цього договору.
 
Якщо у великих містах питання опалення поступово, але вирішують, то мешканці південних районів опинилися у взагалi плачевній ситуації.
 
Так, у Генічеському районі учні та дошкільнята будуть гризти граніт науки, сидячи у себе вдома аж до початку листопада. Люди обурені не тільки зривом опалювального сезону, а й тим, що в багатьох населених пунктах у належному обсязі не проведено ремонтні роботи систем опалення.
 
У підсумку, навіть після того, як тепло в будинки подадуть, є ризик повторного відключення через численні прориви на теплотрасах.
 
Крім того, за заявою прес-служби ДСНС у Херсонській області,  лише за кілька днів жовтневих холодів відразу в кілька разів збільшилася кількість пожеж у  житлових будинках через використання неякісних побутових приладів опалення.
 
На вулицях великих міст від переохолодження вже помер не один безхатченко, а власники квартир у багатоповерхівках гинуть через власну необережність, коли пожежа руйнує житло через коротке замикання в електропроводці.
 
Єдиним позитивом у всій цій екстремальній ситуації стали теплі бесіди між людьми в соціальних мережах. Жарти про те, що нинішнє «бабине літо» без опалення ми точно не перезимуємо, дуже швидко стали хітом номер один на всіх інформаційних ресурсах України.