У Мінагрополітики переконують, що аграрії зможуть продавати за кордон не тільки сировинне зерно

25.10.2016
У Мінагрополітики переконують, що аграрії зможуть продавати за кордон не тільки сировинне зерно

Міністерство аграрної політики та продовольства України продовжує розширювати експортний потенціал вітчизняного насіння, повідомив міністр Тарас Кутовий, зустрівшись із представниками Американської торговельної палати та керівниками насіннєвих компаній:
 
«Наразі вихід України як рівноправного партнера на міжнародний ринок та розширення експорту насіння вимагає досягнення українським законодавством еквівалентності норм ЄС. А надалі постійного підтвердження відповідності європейським і міжнародним стандартам і вимогам».
 
Очільник відомства переконує, що Мінагрополітики намагається адаптувати вітчизняну нормативну базу в галузі насінництва та охорони інтелектуальної власності до міжнародних вимог, зокрема — діючі стандарти у відповідність до регламентів та директив ЄС.
 
Актуальним, за його словами, лишається питання співпраці Мінагрополітики і громадських організацій галузі насінництва: «Ми повинні вдосконалити нормативно-правову базу галузі насінництва. Головне — дати нашому виробнику конкурентний сорт. Тільки спільна та злагоджена робота дасть можливість сприяти покращенню функціонування ринку насіння».
 
Нагадаємо, що насправді таких конкурентних сортів в Україні вже сьогодні достатньо. Можливо, міністр і його підлеглі з численних профільних відомств здивуються, але чимало виведених за участі дніпропетровських, полтавських, одеських учених сортiв кукурудзи, пшениці цілком конкурентоздатні як всередині країни, так і в ближньому зарубіжжі.
 
Але саме через недолугі законодавчі циркуляри, якими корупційні держструктури все ще перепиняють замість сприяти експортним можливостям наших виробників насіння, часто нищаться шанси українських учасників на міжнародних тендерах.
 
Утім таке зауваження стосується не лише Мінагропроду — капкани для експортерів українського насіння розкидані і «крючкотворами» з Мінекономіки та Нацбанку.
 
Там потенційним і діючим вітчизняним експортерам насіння необхідно з кожною партією узгоджувати багатотомні дозвільні «збірники», аналогів яким досі немає в жодній цивілізованій країні. Насіння наших селекціонерів проросло вже. Головне щоб менше його бюрократи топтали.