Як вберегтися від грипу: топ-6 порад МОЗ

25.10.2016
Як вберегтися від грипу: топ-6 порад МОЗ

Захисна маска під час епідемії грипу вбереже від недуги. (Фото з сайта zz.te.ua)

Міністерство охорони здоров’я розробило низку рекомендацій для громадян на період сезонного захворювання на грип.
 
Медики переконані: якщо дотримуватися цих правил, то шанси вберегтися від підступної недуги значно зро­стають. Отже, візьміть собі на озброєння  поради фахівців.
 
* Уникайте близького контакту з хворими. Намагайтеся якомога менше перебувати поряд iз тими, хто кашляє, шморгає носом чи чхає. Якщо ви захворіли – також тримайте дистанцію, аби захистити інших від хвороби.
 
* Захворіли? Лишайтеся вдома. Якщо є можливість — візьміть лікарняний чи вихідний. Грип дуже швидко шириться у громадських місцях, тому не можна наражати здорових людей на небезпеку. Крім того, небезпечно переносити недугу на ногах. Грип необхідно лікувати в постільному режимі.
 
* Прикривайте ніс і рот. Повітряно-крапельним шляхом грип розповсюджується моментально. Прикривайте ніч і рот хустинкою або серветкою — так зменшите ймовірність передачі інфекції.
 
* Мийте руки. Ретельне дотримання гігієни допоможе захиститися від мікробів. Якщо немає доступу до проточної води і мила — користуйтеся вологими гігієнічними серветками та антибактеріальними спреями.
 
* Не чіпайте власне обличчя. Пам’ятайте, що очі, ніс і рот – вхідні ворота для вірусів. На руках зазвичай дуже багато мікробів. І якщо ви будете терти своє обличчя — допоможете збудникам недуг проникнути в організм.
 
* Культивуйте корисні звички. Ретельно чистіть і дезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома чи на роботі. Це особливо важливо, якщо в приміщенні з вами перебуває хворий. Дотримуйтеся режиму сну, приділяйте час фізичним вправам, частіше бувайте на свіжому повітрі й провітрюйте помешкання, уникайте стресів, формуйте здоровий раціон і пийте достатньо чистої води.