Лікар-мамолог: Рання діагностика і профілактика раку грудей збереже життя

25.10.2016
Лікар-мамолог: Рання діагностика і профілактика раку грудей збереже життя

Ранній скринінг допомагає виявити недугу на початкових стадіях. Це збільшує шанси на одужання. (Фото з сайта rak-molochnoj-zhelezy.ru.)

Упродовж останніх років рак молочної залози привертає особливу увагу лікарів у всьому світі. На жаль, це пов’язано переважно зі значним зро­станням захворюваності та смертності від цієї патології.
 
Вдаючись до мови медичної статистики, можна сказати, що смертність від раку молочної залози (РМЗ) призводить до щорічної втрати 32,5 тисячi людино-років життя, що складає 52,8% від усіх втрат серед жіночого населення України працездатного віку.
 
Рак молочної залози більш ніж у 50% випадків діагностується у задавнених стадіях, що призводить до високого рівня смертності від недуги, а також до зростання витрат на лікування: у 25-30 разів порівняно з тим, коли пухлину виявляють на ранній стадії.
 
— Високий рівень смертності є наслідком того, що більш як у половини випадків захворювання діагно­стують уже на задавнених стадіях, — вважає київський лікар-мамолог Ігор Ковальчук. —
 
Висновок напрошується сам по собі: стежте за станом своєї молочної залози, не занедбуйте недуги.
 
Такий підхід не тільки збереже жінці здоров’я, а й — у разі своєчасного виявлення хвороби — витрати на лікування будуть значно меншими.
 
Саме тому, наголошує Ігор Семенович, великої актуальності набуває впровадження програм скринінгу, що сприяє ранньому виявленню раку молочної залози.
 
Ці програми покращать показники 5-річного виживання хворих та зменшать витрати на лікування, додає лікар.
 
Програма профілактики і ранньої діагностики раку молочної залози охоплює два напрями. Перший — первинна, тобто патогенетична профілактика, другий — вторинна профілактика, діагностика та лікування передпухлинних захворювань.
 
Позаяк етіопатологія захворювання остаточно ще не з’ясована, каже лікар, можливості первинної профілактики обмежені.
 
Отож основні зусилля фахівці спрямовують на вдосконалення вторинної профілактики, виділення груп передпухлинних станів та їх своєчасне лікування.
 
Йдеться про самостійне обстеження, систематичні лікарські огляди, спостереження та лікування перед­пухлинних захворювань молочної залози, надання кваліфікованої медичної допомоги залежно від патології — в плані лікування, нагляду і реабілітації та своєчасного скерування в онкологічну лікарню при діагностуванні чи підозрі на рак молочної залози.
 

ВАЖЛИВО!

Кожній жінці потрібно робити самообстеження раз на місяць, на 7-9-й день циклу або на 2-3-й день після менструації.
 
У цей період молочні залози не збільшені і не набряклі. Під час менопаузи таке дослідження теж належить проводити щомісяця, зазвичай у перший день місяця. Метод полягає в уважному огляді та пальпації (промацуванні) молочних залоз. Виявивши якісь незвичні зміни — відразу порадьтеся з фахівцем.
 

ДО РЕЧІ

Терміни профілактичних візитів до лікаря-мамолога
Вік до 35 років
— УЗД молочних залоз — раз на рік
— огляд гінеколога — раз на рік
— мамографія — за показниками
Вік від 35 до 50 років
— огляд мамолога — раз на рік
— УЗД молочних залоз — раз на рік
— огляд гінеколога — раз на рік
— мамографія — раз на 2 роки
Вік від 50 років
— огляд мамолога — раз на рік
— УЗД молочних залоз — раз на рік
— огляд гінеколога — раз на рік
— мамографія — раз на рік