Рівень двоокису вуглецю в атмосфері Землі перетнув критичну межу

26.10.2016
Рівень двоокису вуглецю в атмосфері Землі перетнув критичну межу

Повітря, в якому буде 10 відсотків вуглекислого газу, для людини смертельне.

Рівень забруднення атмосфери викидами вуглекислого газу (СО2) перевищив важливий поріг і, можливо, не опуститься нижче ще багато поколінь, стверджують експерти.
 
Вперше критичний поріг у 400 частинок на мільйон людство перетнуло 2015 року.
 
Цей показник означає, що на кожен мільйон молекул в атмосфері припадає 400 молекул CO2.
 
Водночас 2016-й, за даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), може стати першим роком, який перетне і цю позначку.
 
Вуглекислий газ, чи, як його ще називають, діоксид (або двоокис) вуглецю, є тривкою хімічною сполукою, поширеною в природних газах.
 
Є кінцевим продуктом окислення вуглецю, не горить, не підтримує горіння і дихання.
 
Токсична дія вуглекислого газу виявляється при його вмісті в повітрі 3-4 % і викликає подразнення дихальних шляхів, запаморочення, головний біль, шум у вухах, психічне збудження, непритомний стан.
 
Газ є природною складовою атмосфери, а теперішнє його постійне зростання в її складі пояснюється тим, що вуглекислий газ є продуктом спалювання викопного палива, масштаби використання якого постійно зростають.
 
СО2 має парникові властивості, тобто сприяє утриманню тепла на поверхні Землі. І глобальне потепління — переважно його «рук» справа. Незначні кількості діоксиду вуглецю нешкідливі для людей і тварин, але якщо його концентрація в повітрі становить понад 3 відсотки — він стає шкідливим, а при 10 відсотках — узагалі смертельним.
 
Частково високі рівні СО2 в атмосфері можуть бути пов’язані з кліматичним явищем Ель-Ніньйо.
 
Між 2014 і 2015 роками викиди, спровоковані людиною, лишалися практично незмінними, але Ель-Ніньйо призвів до зростання рівня газу в атмосфері.
 
Це сталося тому, що через посуху, спричинену Ель-Ніньйо, в тропічних районах рослини почали менше поглинати СО2. Крім того, викиди зросли через пожежі, спровоковані посухою.
 
Таким чином, рівень СО2 в атмосфері суттєво зріс, зазначено в щорічному звіті Всесвітньої метеорологічної організації. Востаннє рівень CO2 перевищував рівень у 400 частинок на мільйон три-п’ять мільйонів років тому, кажуть експерти. У ВМО зазначають, що хоча фактор Ель-Ніньйо вже зник, вплив людини на зміну клімату лишається і досі великим.
 
У грудні минулого року представники понад 170 країн уклали Паризьку угоду. Вони домовилися скоротити викиди так, аби не допустити глобального підвищення температури на понад два градуси за Цельсієм. У жовтні цю угоду ратифікували США i Китай — країни, на які припадає майже 40% світових викидів вуглекислого газу.