Несподіваний ефект: в Іспанії відсутність легального уряду посприяла зростанню економіки

01.11.2016
Минулої суботи парламент Іспанії затвердив лідера правоцентристської Народної партії Маріано Рахоя главою уряду меншості.
 
Кандидатуру Рахоя підтримали 170 членів Конгресу депутатів (парламенту). Вибір Рахоя поклав край 10-місячній політичній кризі в цій країні, впродовж якої Іспанія не мала уряду з повними повноваженнями. Рахой протягом 300 днів лише виконував обов’язки глави уряду.
 
Парламент, який був обраний на виборах у грудні 2015 року, а потім переобраний на позачергових виборах у червні 2016 року, так і не спромігся створити урядову коаліцію та домовитися про главу виконавчої влади. Затвердження Рахоя відкинуло необхідність проводити ще одні позачергові вибори. 
 
Варто зазначити, що політична криза і відсутність легітимного уряду не мали жодного негативного впливу на життя країни. Навіть навпаки.
 
Економіка Іспанії продемонструвала непохитний імунітет до політичної кризи. Попри відсутність дієздатного уряду, у третьому кварталі іспанський ВВП додав 0,7%.
 
Це на 0,1% менше, ніж у попередній період, утім результат значно кращий, ніж у Франції або Британії.
 
У річному обчисленні четверта економіка єврозони додала 3,2%. Очікують, що країна завершить рік з упевненим зростанням у 3%. Цьому сприяють пожвавлення на ринку праці та низька інфляція, що стимулюють іспанців до споживання.n