Харківський «Олімп» удесяте поспіль став найсильнішою командою національної першості

02.11.2016
Харківський «Олімп» удесяте поспіль став найсильнішою командою національної першості

Гравці «Олімпу» міцно тримаються на вершині вітчизняного регбі-15. (Фото з сайта rcolimp.com.ua.)

Після того як під тиском обставин харківський магнат Олександр Ярославський розпрощався з футбольним «Металістом», він заявив, що його спортивний інтерес більше не стосуватиметься футболу. І справді, сьогодні «гра мільйонів» у Харкові практично нікому не цікава.
 
Через величезні борги колись успішний місцевий колектив позбувся статусу професіонального клубу. Водночас аматорському «Металісту-1925», що виріс на місці розкомплектованої команди, навряд чи швидко вдасться піднятися на оптимальну орбіту.
 
Тож, аби про великий футбол на Харківщині взагалі не забули, функціонери Федерації футболу України на 15 листопада у столиці регіону запланували проведення товариського поєдинку за участі національних збірних України та Сербії.
 
Натомість Ярославський повністю сконцентрувався на регбійних справах харківського «Олімпу», інтерес до якого він почав проявляти з середини 2000-х років.
 
Під час повторного поєдинку фінальної серії чемпіонату країни-2016 між «олімпійцями» та одеським «Кредо», що відбувся на стадіоні ХТЗ, знаний мільйонер був одним із головних уболівальників клубу, президентом якого він, власне, є.
 
Щоправда, влаштувати своїм шанувальникам максимально емоційне завершення сезону гравцям «Олімпу» не вдалося.
 
Остання гра першості залишилася за одеситами — 13:10. Утім завдяки розгромній перемозі, здобутій у першому матчі «золотої» серії в Одесі, — 42:8, чемпіонський титул дістався саме «олімпійцям».
 
«Погода сьогодні не сприяла грі. Грати на засніженому полі дуже тяжко. Та й суперник у нас був принциповий, який хотів узяти реванш за домашній розгром.
 
Тож фінал вийшов по-справжньому бойовим», — сказав головний тренер «Олімпу» Валерій Кочанов.
 
За останні роки протистояння «Олімпу» та «Кредо», й справді, перетворилося на фундаментальну річ вітчизняного чемпіонату з регбі-15.
 
Уже десять сезонів поспіль обидві команди в очних протистояннях вирішують ім’я найсильнішої команди країни. При цьому щоразу сильнішим в цій дуелі виходив харківський колектив.
 
«Вітаю «Олімп» iз черговим чемпіонством. Сьогодні це єдина команда в Харкові, яка дійсно прославляє наш регіон. Усі діти нашого регіону та й усієї країни повинні рівнятися на наших «олімпійців», на гравців «Олімпу».  А 12 чемпіонcьких титулів, якими володіє наш клуб, — свідчення того, що робота поставлена системно. Думаю, «Олімп» ми підтримуватимемо усіма силами й дуже довго», — заявив Олександр Ярославський.
 
Додамо, що своє перше національне «золото» команда з Харкова, котра раніше носила назву «Легіон-ОСК», виграла в 2005 році.
 
Відтоді суперникам «олімпійців» лише одного разу — в 2007 році — вдалося залишити харківський колектив без золотих нагород чемпіонату. Говорити, що тоді «з носом» харківських регбістів залишили опоненти з «Кредо», думається, зайве.
 
Попри тотальне домінування «олімпійців» у національній першості в Одесі не полишають надій повернутися на чільну позицію.
 
«Одеські регбісти довели, що у них є характер і мужність. І нехай по сумі двох матчів у нас знову «срібло», результат останньої гри надає оптимізму на увесь наступний сезон», — відзначив президент «Кредо» Олег Етнарович.