НБУ почав по-новому розраховувати курс гривні: що зміниться

02.11.2016
НБУ почав по-новому розраховувати курс гривні: що зміниться

(Фото з сайту podrobnosti.ua)

Національний банк України змінив порядок розрахунку курсу гривні до іноземних валют.
 
До цього моменту офіційний курс розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців, який склався за даними підтверджених угод на міжбанківському валютному ринку.
 
Він віддзеркалював угоди між банками, банками і їх клієнтами, банками й НБУ, НБУ й клієнтами. Тепер же курс визначатимуть лише угоди між банками, а також банками й НБУ. 
 
Експерти вбачають тут як переваги, так і недоліки. З одного боку, це перехід на міжнародні стандарти.
 
Мінус ситуації, що розрив між офіційним і ринковим курсом може зрости. А це — посилення впливу «чорного ринку» валютних операцій. 
 
Утiм на курс валют нововведення від НБУ не вплине. Більшу вагу на формування курсу могла мати подія минулого тижня, коли Національний банк перерахував у державний бюджет перший транш свого прибутку за 2016 рік. Ідеться про 10 млрд. гривень із 38 мільярдів, які заробив регулятор.
 
«Новина про цю операція виявилася нейтральною для формування курсу, — сказав старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб. — Адже, по суті, йдеться про переміщення грошей з однієї державної кишені в іншу, а не про емісію, створення «нових» грошей, які могли би спричинити тиск на валютний ринок і цінову стабільність». 
 
Експерти не вбачають жодних суттєвих загроз для гривні — ні упродовж найближчого періоду, ні навіть до кінця року. «Єдиний виняток — сценарій різкого посилення долара до всіх світових валют через можливе зростання ставок. Цей процес, звичайно, не обійде й гривню», — сказав Іосуб.
 
За його прогнозами, до кінця нинішнього тижня наша національна валюта продовжуватиме підсилюватися, щоправда, незначними темпами.
 
«До вихідних офіційний курс долара, який визначає НБУ, може знизитися до 25,4 гривнi», — сказав аналітик.