Вперше в Україні: у Тернополі стартує форум, присвячений популяризації вітчизняного кіно

02.11.2016
Вперше в Україні: у Тернополі стартує форум, присвячений популяризації вітчизняного кіно

В четвер, 3 листопада, у Тернополі стартує безпрецедентний для регіону за масштабом і насиченістю захід, спрямований на популяризацію вітчизняного кінематографа в цілому та максимальну активізацію власне місцевого потенціалу в цій галузi — І Всеукраїнський форум «Кінохвиля», що триватиме аж до 12 листопада.
 
Упродовж десяти днів тернополяни зможуть побачити більш як півсотні українських фільмів найрізноманітніших жанрів, від чорно-білого німого ретро — до цьогорічних прем’єр.
 
Окреме місце займають у програмі форуму документальні стрічки, присвячені найактуальнішим проблемам українського суспільства, такі, як «Серце мами Гонгадзе», «Заробітчанський шлях», «Мова», «Українські шерифи».
 
А також сучасна анімація, яку представлятиме, зокрема, і перший в Україні мультфільм про УПА «Воїни лісу». Треба зазначити, що всі фільми кінофоруму демонструватимуться безкоштовно, за винятком лише передпрем’єрного показу стрічки «Гніздо горлиці».
 
У програмі кінофоруму — ціла низка так званих інформаційних панелей, кожна з яких присвячена тій чи іншій проблемі українського кінематографа.
 
Ось, для прикладу, теми деяких з них — «Сучасне українське кіно. Рецепт успіху: держава, ринок, глядач?», «Особливості урбаністичного кіно», «Кіно як зброя. Кінограмотність», «Кіно як засіб культурної ідентифікації», «Кіноблогерство, кінокритика — чи існують вони в Україні?».
 
Будуть проведені також цікаві майстер-класи під керівництвом визнаних фахівців — з акторської майстерності, зi створення фільмів за допомогою сучасних гаджетів, з написання кіносценаріїв, з навичок розпізнавати пропаганду і маніпуляцію в кіно та медіа тощо.
 
Відбудеться під час «Кінохвилі» і кілька конкурсів, зокрема, на кращий кіносценарій, на кращі короткометражки про найболючіші проблеми сьогодення та про Тернопіль, на кращі твори мистецтва, на які надихнув форум. 
 
Як повідомив журналістам ініціатор проведення кінофоруму, заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, захід відбудеться за підтримки Державного агентства з питань кіно, Національної спілки кінематографістів України, Міністерства культури та Інституту мистецтв імені М. Рильського.
 
А його продовженням має стати запланований у Тернополі на наступний рік повноцінний кінофестиваль.