Тексти текстилю: понад 100 майстрів у Києві експонують роботи на трієнале

02.11.2016
Тексти текстилю: понад 100 майстрів у Києві експонують роботи на трієнале

Оксана Цюпа біля своїх робіт. (Фото з власного архіву.)

«З вірою в себе». Такий девіз V Всеукраїнського трієнале художнього текстилю, який нині експонується у виставкових залах Національної спілки художників України.
 
Ідея цілком природна, адже для України останні три роки є великим випробуванням.
 
Художники гостро реагують на те, що відбувається в країні та світі, відчувають потребу в діалозі з людством професійною образотворчою мовою.
 
Це потреба творчої особистості, що відчуває біль своєї країни.
 
Довгий час український сучасний текстиль перебував у тіні «великого» мистецтва. Художники мріяли про окремий проект.
 
Відчуття великого потенціалу і бажання показати свої здобутки об’єднало найкращих митців країни.
 
І Всеукраїнське трієнале художнього текстилю відбулося у 2004 році та стало яскравою подією в культурному житті. 
 
Сьогодні художній текстиль — це гобелен (класичний та експериментальний), розпис на тканині, колаж, аплікація, печворк, вибійка, повсть, абакан, асамбляж, м’яка скульптура, ручний папір та різноманітні авторські техніки і сучасні технології.
 
За півтора десятка років Всеукраїнське трієнале художнього текстилю об’єднало митців, які є дуже різними, кожен унікальний, кожен талановитий, кожен має свою творчу долю та свій пізнаваний характер. 
 
«Один раз на три роки українські художники показують своє розуміння, куди і як рухаються митці з текстилю в своїх пошуках та напрацюваннях, — говорить художниця Оксана Цюпа. — Я втішена, що з текстилем працюють не тільки знані, відомі, а й молоді, яким цікаве не тільки традиційне ткацтво, а й експерименти з фактурами, техніками, площинами».
 
На цьогорічній виставці багато робіт, пов’язаних з Україною — як Батьківщиною; приналежність до неї митців — як частина себе.
 
Основний лейтмотив творів — наша земля як місце сили і держави. Усього представлено творчість понад 100 авторів з усієї України.