«Заблукали» у двох котлах: у сільській школі на Черкащині досі немає тепла

02.11.2016
У селі Велика Яблунівка Смілянського району тамтешні учні — на додаткових канікулах. Бо в школі немає тепла. 
 
Аби більше сотні школярів не мерзли на уроках, їм продовжили канікули. А все тому, що у школі замінили газові котли, а  документи на їх підключення — поки що у стадії підготовки. 
 
У навчальному закладі  кажуть, що старі котли, котрими було оснащено котельню тільки у 2005 році,  школу повністю влаштовували, бо гріли добре. 
 
«Котли були потужні, для чого їх було замінювати,  не можу зрозуміти», — це підтверджує «УМ» і голова сільської ради Тетяна Комнатна.
 
«Нам вистачало навіть одного котла, бо він добре обігрівав приміщення. Ми рідко другий включали», — пояснює ситуацію директор Великояблунівської школи Олександр Іщенко.
 
І додає: чому виникла ідея замінити ці котли, він не знає. Вирішувалося нагорі. Мова про їх заміну зайшла на  початку літа.
 
У Смілянській райдержадміністрації та в районній газовій службі вирішили, що в школу треба поставити економніші котли, ніж ті, які є.
 
Словом, зробили проект реконструкції, старі котли демонтували, закупили нові і  бригада ПП «Кодрад» ці котли поставила.
 
«Роботу виконали якісно, от тільки оформлення документації не було вчасно зроблено. Тож  наша школа досі без тепла», — бідкається директор. 
 
Як пояснює начальник відділу освіти Смілянської райдержадміністрації Ірина Хроменко,  реконструювати шкільну котельню вирішили через те, що на двох старих котлах, потужністю по 100 кВт, треба було ставити комерційний вузол обліку газу, як того вимагала газова служба.
 
Бо без такої заміни котельню не запустили б. Це виливалося у 400 тис. грн. Тож вирішили замінити на два нові котли  по 64 кВт із звичайними, не комерційними, лічильниками.
 
І це обійшлося дешевше — у 100 тис. грн.
 
«Перед реконструкцією була створена спеціальна комісія, куди увійшли  районні фахівці та газовики,  які й вирішували,  який краще варіант вибрати для економії газу», — пояснює пані Ірина.
 
І додає, що наразі кожен день  починається з питання тепла у Великояблунівській школі, і сподівається — найближчими днями  школа буде з теплом.