У Львові підлітків анонімно перевірятимуть на вживання наркотиків

04.11.2016
Наступного року у Львові з’явиться центр, куди батьки на правах анонімності зможуть привести своїх дітей, аби ті пройшли тест на вживання наркотичних речовин.
 
Звернутися до цієї установи зможе будь-хто з дорослих членів родини, у кого виникли підозри щодо неповнолітніх доньки або сина, але він не хоче привертати увагу суспільства до своєї проблеми.
 
Відвідувачам центру гарантуватимуть конфіденційність, а сама установа, до речі, буде розташована на периферії міста.
 
«Насправді протестуватися можна в будь-якій поліклініці чи лікарні, звернувшись до нарколога, але в нашому випадку батьки не будуть заморочуватися, куди звернутися. Напряму до лікарів ідуть, коли вже є розуміння, а коли є сумнів — люди не звертаються. Звісно, це буде не безкоштовно. Але батьки принаймні знатимуть правду», — зазначила керівник Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Рубай.
 
Як стало відомо «УМ», тест на 12 видів наркотиків коштуватиме в межах 500 грн. Втім, як підкреслила Оксана Рубай, найчастіше пробують наркотики діти заможних батьків, а для малозабезпечених родин у центрі запровадять знижку. 
 
Для того, аби відкрити заклад, необхідно схвалення депутатів. Сьогодні на черзі — підготовка відповідної документації.
 
Відділи соціального захисту проводять роботу серед педагогів, які першими помічають зміни в поведінці підлітків.
 
Крім того, вже обрали дистриб’юторів, які мають ліцензії на продаж тестів. Планують, що в такому центрі працюватиме також психолог, який підтримає сім’ю в разі позитивного результату.
 
Імовірно, що заклад функціонуватиме за підтримки ГО «Міжнародна антинаркотична асоціація», що вже відкрило поблизу Львова центр реабілітації наркозалежних.
 
Керівник асоціації Євген Нерух каже: боротися з проблемою наркоманії варто комплексно — не лише лікувати залежних, а й соціалізувати їх після подолання недуги.