Держкіно України заборонило до показу вже понад 400 російських фільмів

04.11.2016
Держкіно України заборонило до показу вже понад 400 російських фільмів

Більше 400 фільмів виробництва країни-агресора заборонили транслювати в Україні. (Фото Jonas Sveningsson via flickr.com)

Українські телеефіри зазнали чергової хвилі заборон. Зокрема, ще 12 фільмів і серіалів російського виробництва вилучили з трансляції в Україні.
 
Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів Держкіно України прийняла рішення заборонити низку стрічок, створених країною-окупантом, адже ці фільми містять ознаки порушення чинного законодавства України, а саме ст.15-1 Закону України «Про кінематографію».
 
Тож «вовчий квиток» виписали для шести фільмів: «Пряники з картоплі», реж. Гіргель С., 2011 р. виробництва, «Марна жертва», реж. Янощук В., 2012 р., «Кохання без зайвих слів», реж. Шабанов Ф., 2013 р.
 
Серед заборонених опинились і 3 картини українського виробництва: «Катіна любов» та «Катіна любов 2», реж. Гольдман Д., 2012 р., «На краю безодні», реж. Савельєв В. (ця стрічка ще тільки повинна була вийти на екрани в 2017 році).
 
До «чорного списку» потрапили і шість серіалів: «Особиста справа», реж. Мельниченко В., 2005 р. «Втеча 2», реж. Нікіфоров В., 2012 р. «Рижі», реж. Владовський В., 2013 р., «Несподівана радість» реж. Касаткін А., 2012 р., «Одного разу в Ростові», реж. Худьяков К., 2012 р. та «Останній коп», реж. Жерневський М., 2015 р.
 
Нагадаємо, у вересні Держкіно відмовило в державній реєстрації і видачі прокатного посвідчення художнього фільму кільком російським картинам, зокрема х/ф «Нічна варта», реж. Велівіс Е., 2016 р., х/ф «Недолуга невістка», реж. Бистрицький С. 2012 р., т/с «Не шкодую, не кличу, не плачу», реж. Криворучко І., 2011 р., т/с «Знайда-3», реж. Курбанов С., 2012 р., т/с «Справа була на Кубані», реж. Щербин С., 2011 р. та т/с «Коли зацвіте багно», реж. Краснова Ю., 2010 р.
 
До речі, раніше під заборону потрапляли всі фільми і серіали, «в яких міститься популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових або силових формувань держави-окупанта».
 
Але від 21 квітня законом, підписаним Петром Порошенком, автоматично забороняється кінопоказ усіх російських стрічок і телепрограм, знятих після 1 січня 2014 року.
 
У Держкіно підрахували, що за два роки під «санкції» потрапили більше 400 російських фільмів і серіалів. На що в ОБСЄ заявили, що такими діями Україна наблизилась до цензури та підриву демократії і свободи слова.
 
Однак, на думку голови Держкіно України Пилипа Іллєнка, в Україні треба дивитись і є що дивитись із вітчизняного продакшену, адже, за його словами, з 2014 року завершено виробництво 42-х і стартували роботи над створенням ще 61 нового українського фільму, з яких уже відзняли 22. Тож слід сподіватись, що українці не відчують дефіциту серіалів і повнометражок.