Еліна Світоліна завершить сезон на рекордній для українського тенісу позначці

08.11.2016
Еліна Світоліна завершить сезон на рекордній для українського тенісу позначці

Із рекордом та в хорошому настрої Еліна Світоліна завершує 2016 рік. (Фото з сайта www.wtatennis.com.)

Назвавши потрапляння до «топ-10» світового рейтингу WTA своїм основним завданням на найближчі роки, найсильніша тенісистка України Еліна Світоліна активно працює над реалізацією свого масштабного проекту.
 
Не так давно 22-річна уро­дженка Одеси ще грала юніорські турніри, нині ж вона завершує спортивний рік у ранзі 14-ї ракетки планети, чого, до слова, раніше не вдавалося зробити жодній із наших тенісисток.
 
Загалом, нинішній сезон Світоліна могла завершити з подвійним успіхом, здобувши, окрім «рейтингового» рекорду, ще й престижний трофей «малого» підсумкового турніру WTA.
 
Утім, дійшовши до його фіналу, Еліна поступилася дворазовій переможниці Уїмблдону чешці Петрі Квітовій — 4:6, 2:6.
 
Слід визнати, що на рівних грати з представницями елітного клубу у нашої співвітчизниці виходить іще не надто добре. Хоча в цьому питанні, як кажуть, крига вже скресла.
 
Без сумніву, точкою відліку в цьому процесі стала перемога Світоліної над багаторічною тенісною королевою — Сереною Уїльямс, яку вона здолала в 1/8 фіналу Олімпійського турніру-2016.
 
Тоді, щоправда, досягти більшого першій ракетці України не дозволила Квітова, котра зупинила Еліну в чвертьфіналі Ріо.
 
Світоліна могла взяти реванш у Квітової в китайському Чжухаї, де підсумки року підбивали тенісистки з умовно другого десятку рейтингу WTA.
 
До фінальної зустрічі турніру, призовий фонд якого становив більш як 2 мільйони доларів, Світоліна — здолавши по черзі голландку Бертенс, росіянку Весніну та британку Конту, підійшла з переможним настроєм. Утім завершити на мажорній ноті «WTA Еліт Трофі» Еліна не змогла. 
 
«Упродовж усього тижня Квітова грала дуже добре, тож заслужено досягла тріумфу. Утім і для мене цей турнір завершився непогано. Сподіваюсь, що й наступного року я візьму в ньому участь, якщо, звісно, не потраплю в Сінгапур — на головний підсумковий турнір року», — заявила на церемонії нагородження призерів «елітного турніру» Світоліна.
 
Загалом у Чжухаї вона здобула 440 рейтингових очок, яких вистачить для того, аби до кінця календарного року залишитися на 14-й сходинці світового рейтингу.
 
Нагадаємо, що в статусі прими світового тенісу сезон завершує німкеня Ангелік Кербер, котра нещодавно потіснила з вершини, здавалося б, непереможну Серену Уїльямс.
 
Примітно, що змінився лідер i чоловічого протоколу тенісистів-професіоналів.
 
Перемігши минулого тижня на представницькому турнірі в Парижі, британець Енді Маррей перервав багаторічне домінування серба Новака Джоковича, котрий упродовж 223 тижнів залишався незмінним лідером рейтингу АТР.
 
При цьому  ще однією несподіванкою оновленого табелю про ранги стала відсутність у «топ-10» легендарного швейцарця Роджера Федерера, котрий, достроково через травму припинивши цьогорічні виступи, скотився на 16-й щабель протоколу асоціації тенісистів-професіоналів.
 
Відзначимо, що з українців найвище в цій таблиці місце  — 63-тє — посідає Олександр Долгополов.