«Гнівний Євфрат»: у Сирії розпочалася операція з наступу на «Ісламську державу»

08.11.2016
«Гнівний Євфрат»: у Сирії розпочалася операція з наступу на «Ісламську державу»

Іракські підрозділи у передмістях Мосула.

Сирійські демократичні сили (СДС) та союз курдських і арабських зброй­них угруповань оголосили в неділю початок операції, метою якої є відбиття в «Ісламської держави» її головного бастіону в сирійському місті Ракка. 30 тисяч солдатів коаліції тепер прямують до цього міста на півночі Сирії.
 
Операція отримала назву «Гнівний Євфрат» — від назви найбільшої ріки в Західній Азії, яка протікає територіями Туреччини, Сирії та Іраку, на північному березі якої власне й стоїть Ракка.
 
Ця цитадель ісламських терористів розташована за 160 кілометрів на захід від багатостраждального міста Алеппо, яке завершує зрівнювати iз землею російська авіація.
 
Спільний виступ Сирійських демократичних сил проти «Ісламської держави» спростовує російське пропагандистське твердження, що вони є союзниками «Ісламської держави» і на цій підставі здійснюють бомбардування Алеппо.
 
Насправді Москва бомбардує осередки Сирійських демократичних сил тому, що вони є головним ворогом сирійського диктатора Башара Ассада, союзника Кремля. 
 
Підтримку операції «Гнівний Євфрат» з повітря здійснює американська авіація. Всі бо­йові дії будуть координувати через спеціально створені командні пункти.
 
СДС звернулося iз закликом до цивільного населення Ракки триматися подалі від місць, де розташовані бойові підрозділи «Ісламської держави».
 
Операція відбиття столиці «ІД» у Сирії відбуватиметься у дві фази, повідомив Талал Селло, один iз речників СДС. Спочатку війська сирійсько-курдсько-арабської коаліції займуть позиції навколо Ракки, щоб повністю ізолювати ісламістів, а потім займуть місто. 
 
Глава Пентагону Ештон Картер ще 26 жовтня в інтерв’ю телемережі Ен-Бі-Сі анонсував початок «найближчим часом» операції зі звільнення Ракки від терористів «Ісламської держави».
 
Глава військового відомства США пояснив, що Вашингтон виходив iз того, що спочатку варто почати операцію проти «ІД» у Мосулі, столиці джихадистів в Іраку, а вже після цього розпочати операцію в Раккі.
 
Відповідаючи на запитання, чи буде американський спецназ задіяний у Мосулі та Раккі, міністр оборони США пояснив, що на цей час військові США супроводжують іракських військових та ополченців, але не перебувають на лінії фронту. 
 
Кілька днів тому командуючий американськими військами в Сирії та Іраку генерал Стівен Таунсенд повідомив, що в операції «Гнівний Євфрат» не братимуть участі регулярні турецькі війська, оскільки на це не погоджуються Сирійські демократичні сили.
 
Вiд початку 2015 року Сирійські демократичні сили відбили в «Ісламської держави» великі території вздовж сирійсько-турецького кордону і змусили сили джихадистів відійти від міста Ракка в радіусі 30 кілометрів.