Красива і здорова шкіра без зайвих турбот - секрети лікаря-дієтолога

08.11.2016
Красива і здорова шкіра без зайвих турбот - секрети лікаря-дієтолога

Від якості харчування залежать наше здоров’я і краса. (Фото з сайта silazdorovya.ru.)

Мати гарну, свіжу, молоду шкіру — природне бажання людини. Як цього досягти? Адже не тільки правильний зовнішній догляд багато важить для того, аби шкіра сяяла здоров’ям.
 
Дуже важливо ще й «живити» її зсередини. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська радить організувати правильну детоксикацію організму.
 
Для цього в раціоні має бути більше харчових волокон. 
 
Де шукати ці волокна? В овочевих пюре, м’якоті фруктів, овочево-фруктових салатах, запіканках із додаванням вівсяних та, особливо, пшеничних висівок. 
 
— Додавайте до вівсяної каші, яку вживаєте на сніданок, півчашки різноманітних ягід (можна заморожених). Наприклад, малини, смородини, порізаних слив. А також чайну ложку тонко мелених пшеничних висівок, чайну ложку меленого насіння льону і половину чайної ложки меду, — рекомендує пані Оксана. — Така каша, як губка, всмоктуватиме токсичні речовини, що утворюються у кишечнику, в результаті чого зменшуватиметься навантаження на печінку, яка повинна знешкодити ці токсини. 
 
Лікар нагадує про те, що важливо випивати хоча б 5 склянок чистої води, склянку зеленого чаю та склянку імбирного чаю в день — це дуже корисно для здоров’я шкіри.
 
За словами фахівця, через 28 днів вживання такої детокс-каші ви будете задоволені власним відображенням у дзеркалі — шкіра стане м’якшою, гладкішою та свіжою, як наливне яблучко.
 
Другим кроком до свіжої шкіри, за словами дієтолога, є нормалізація мікрофлори кишечнику. Тут важливо дотримуватися кількох правил:
 
1. Уникайте важкотравних продуктів (смаженого-копченого-«хімічного»-занадто солоного та солодкого), одноманітного харчування.
2. Регулярно вживайте кисломолочні продукти, і не просто кефір, а кефір із лактулозою, ацидофілін, симбівіт або симбілакт, наріне.
3. Додавайте до них куркуму на кінчику ножа — вона має протизапальні властивості: поступово зникатимуть почервоніння, мікрозапалення.
 
— Спробуйте кожен сніданок доповнювати декількома ложками одного з цих кисломолочних напоїв, а також вживати склянку напою безпосередньо перед сном, — наголошує пані Оксана. — Регулярне «підживлення» кишечнику корисною мікрофлорою покращить перетравлювання їжі та зміцнить кишковий імунітет, у результаті чого хвороботворних бактерій стане менше, відповідно, стінки кишечнику стануть менш проникними для різних вірусів та бактерій.
 
Важливий крок для здорової шкіри: покращення стану печінки та жовчного міхура. Для цього, за словами Оксани Скиталінської, треба:
 
1. Виключити  з меню алкоголь та смажені страви. 
2. Їжу вживати невеликими порціями, щоб процес вироблення та виділення жовчі відбувався м’яко. 
3. Включати до раціону продукти, що мають холеретичні властивості, тобто стимулюють утворення та виділення жовчі — салати з оливковою олією та лимонним соком, яйця, зварені нам’яко, чай із вершками (за умови, що у вас немає каменів у жовчному міхурі).
 
Якщо не маєте протипоказань (того ж таки каміння у жовчному міхурі), то для заправки салатів готуйте смачну, корисну та низькокалорійну суміш: змішайте столову ложку нерафінованої оливкової олії Extravirgin (ідеально, якщо вона має виражений зелений колір та гіркуватий смак — це ознака олії високої якості), чайну ложку лимонного соку, столову ложку нежирного кефіру, дрібку солі та одну четверту чайної ложки порошку куркуми.
 
Така заправка, переконана лікар, краща від будь-якого «сліпого зондування», покращує утворення та якість жовчі (а жовч сприяє кращому засвоєнню корисних жирів).
 
А куркума має виражені протизапальні властивості. 
 
Особливо корисно вживати салати з такою заправкою тим, хто має сірий, жовтуватий, землистий колір шкіри. 
 
«А у кого немає, то також вживайте, бо наше тіло — то як вишукане авто, — зауважує лікар-дієтолог. — Будете годувати хорошим пальним — буде служити довго і приємно. А заливатимете якимось дизелем-майонезом, то потім не нарікайте, що все пропало!»