Світланина «чайхана»

09.11.2016
Світланина «чайхана»

Світлана Брагіна пропонує читати чарівні листівки за чаєм із казкового заварника.

Світлана Брагіна розповідає, що перед тим, як приступити до роботи, включає романтичну музику, аби створити в душі атмосферу затишку і щастя. Адже не секрет, що ті емоції, які відчуває майстер у момент народження чергового мистецького дива, трансформуються у символи, що їх пізніше на підсвідомому рівні сприйматиме той, до кого цей витвір потрапить.
— Мені приємно думати, що з моєю допомогою світ стає теплішим, добрішим, чистішим та світлішим, — каже молода мисткиня. — Я розумію магію мистецтва тільки як можливість лікувати та зігрівати душі людей. А холодної осені це особливо актуально й затребувано!

Казковий сюжет для чайника

Розмальовувати порцеляну не так вже й просто, адже це крихкий та водовідштовхувальний матеріал. Однак, за словами Світлани, робота стає простішою, якщо використовувати акрилові фарби й акриловий лак. Є у дівчини в арсеналі ще трохи секретів майстерності.
— У моїх «теплих» чайниках iз розписом можна навіть чай заварювати (це не просто сувеніри), при цьому вони ще довго будуть зберігати свою красу й тепло малюнка, — розповідає Світлана Брагіна. — Хоча, безумовно, вони слугуватимуть довше, якщо виконуватимуть лише декоративну функцію на кухні. Наприклад, їх можна використовувати як свічники або як вазу для квітів. Хоча, якщо чесно, мені навіть подобається момент, коли малюнок на чайнику необхідно оновити. Згодом з’являються нові сюжети і їх можна втілювати у життя.
За словами художниці, ідея створити колекцію «теплих» чайників із розписом спала їй на думку після відвідування чайної церемонії, куди її запросили господарі чайного будинку «Три мудреці». Там дівчині вдалося познайомитися з багатьма чайними майстрами та засвоїти всі тонкощі проведення свята.
— Я просто закохалася у пластику та різноманітність форм заварювальних чайників, — зізнається Світлана. — З тих пір чай для мене став символом гарного настрою, затишку та відпочинку. Повернувшись додому, я швидко знайшла у себе на кухні кілька старих заварничків ще радянського зразка та вирішила виплеснути на їхнi форми ті емоції, що нахлинули на мене під час чаювання. Я щаслива, що мені вдалося таким чином передати свій позитивний настрій.

Заварник на щастя

Усі чайники, які є в колекції Світлани Брагіної — унікальні. Жоден малюнок не повторюється та не має заздалегідь обумовленого сюжету. Дівчина каже, що форма чайника, його вигини та особливості самі підказують їй, які фарби краще підійдуть для роботи.
— Моя мета — розкрити через форму чайника його «душу» так, щоб людина, яка буде пізніше використовувати його в чайній церемонії, змогла б отримати максимальне задоволення, розглядаючи кожну грань та вигин столового приладу, — розповідає Світлана. — Я помітила, що коли п’ю чай із такого чайника, підсвідомо згадую тільки позитивні моменти зі свого життя. Є в моїй колекції навіть чайник, присвячений риболовлі. Якщо я виїжджаю кудись із друзями на природу, на риболовлю, то приємно, що часто стаю джерелом тепла та світла завдяки своєму розписному посуду. На обличчях усіх моїх друзів відразу з’являються посмішки і весь день ми говоримо тільки про хороше.
Є в колекції художниці й чайники з серії «котячий світ», а є й заварники з більш містичним сюжетом, де зображені герої казок та стародавніх переказів. У такі сюжети добре вписуються млини, дракони, замки, принцеси та навіть цілі села, де прості люди живуть своїм життям. Найцікавіше розглядати чайники, де багато різних казок одночасно переплітаються в захоплюючу історію на одному столовому приборі. Такий ефект вдається створити завдяки округлій формі заварника, а ось люди, які будуть пити з нього чай, мимоволі зануряться у казкову атмосферу.
— Чайники — предмет крихкий, хоча, кажуть, що посуд розбивається на щастя... 
— Я прихильниця того, що битий посуд слід викидати, а не зберігати вдома, — зізнається Світлана Брагіна. — Якщо чайник розбився, то це означає, що він віддав вам максимум свого тепла й повністю виконав свою функцію у вашому житті. Тепер йому треба подякувати за це й замінити його новим. 

Листівки з теплим посланням

Світлана Брагіна визнає, що їй подобається розписувати не тільки посуд, а й листівки та навіть... стіни у власній квартирі! Листівки з авторським розписом дівчина почала створювати навесні цього року, при цьому роблячи акцент на присутності на них символів добра та жіночності. 
— Для вас розпис — це тільки хобі чи можливість реалізувати себе?
— Поки що для мене більш важливим є те, що я можу передати свої емоції та гарний настрій людям, — каже художниця. — Особливо приємно, коли на святі людина відкриває мою листівку, або отримує у подарунок розписний чайник і на її обличчі спалахує посмішка. Це моя спроба зробити навколишній світ кращим. Я вірю в те, що будь-яке наше посилання повертається, тому намагаюся дарувати людям тільки позитив. Я вірю у магію символів та кольорів. Вивчаю спеціальну літературу для того, щоб малювати грамотно та гармонійно. У мене в кімнаті навіть розписані стіни. Мені подобається таким чином прикрашати своє житло й вкладати часточку своєї душі в ті образи, які створюють мій настрій кожного дня. Казкові й квіткові мотиви, символічні малюнки, абстракції — все це переплітається й дає моєму мозку нові ідеї для майбутніх сюжетів.

Чарівники на міських вулицях

Зараз дівчина працює над створенням серії робіт на чайниках, магнітах та листівках, де всі зображення будуть присвячені темі українського козацтва. Сюжети цих робіт будуть пов’язані з веселощами, святами та благополуччям. Художниця щиро сподівається, що все це знайде свій відгук у серцях людей. А ще майстриня планує у найближчому майбутньому створити серію ілюстрацій для дитячих книжок.
— Маленьким діточкам треба вiд самого початку їхнього життя показувати хороше та позитивне, а в мене це досить добре виходить, — каже дівчина. — Я хотіла б бачити майбутнє України у світлих тонах, а також навчити малюків із дитинства отримувати задоволення від добрих вчинків.
Також не байдужа художниця й до так званого «вуличного мистецтва». Досить часто молоді художники самовиражаються та малюють картини або створюють перформанси просто на вулицях міста. Іноді вдало, іноді — спірно...
— У будь-якому випадку такі роботи стають міськими пам’ятками, — впевнена Світлана. — Туристи фотографуються на їхньому тлі, забирають із собою у різні міста та країни теплі спогади про місця, де вони побували. Тому я вітаю креативність наших майстрів, які не бояться вийти на вулицю та подарувати людям щось нове, незвичайне і красиве.
— А відбувалося у вашому житті щось містичне, надзвичайне, — цікавлюся у юної художниці з південного міста.
— Одного разу до мене в парку підійшов справжній «чарівник», принаймнi він так мені представився, — згадує Світлана Брагіна. — У його руках була гітара, і він розповів мені історію свого життя. Виявилося, що чоловік мандрує містами України та заробляє собі на життя вуличним мистецтвом. Він подарував мені чарівний сірник i пообіцяв, що той виконає одне бажання, а ще — дві свої пісні на додачу.
За словами юної художниці, ця чарівна зустріч запам’яталася їй надовго, адже незвичайна людина подарувала їй у той день трохи дива та гарний настрій. І саме цю позитивну енергію Світлана, як творча натура, передала далі.