«Нове британське кіно-2016» у Києві: заради яких фільмів варто відвідати фестиваль

09.11.2016
«Нове британське кіно-2016» у Києві: заради яких фільмів варто відвідати фестиваль

«Я, Деніел Блейк» — фільм-лауреат «Золотої пальмової гілки» Канн. (Фото організаторів фестивалю.)

Цього тижня закоханий у кіно Київ в очікуванні відкриття фестивалю «Нове британське кіно-2016», яке відбудеться 10 листопада у кінотеатрі «Київ».
 
Візит 16-го фестивалю, який організовує Британська Рада в Україні та компанія «Артхаус Трафік» у столиці, триватиме до 16 листопада. 
 
Фестиваль відкриє фільм-лауреат «Золотої пальмової гілки» Канн — «Я, Деніел Блейк» від режисера Кена Лоуча.
 
У ньому глядач побачить британські реалії, дещо схожі з українськими, де героям потрібно здолати всі бюрократичні перепони, обійти байдужість чиновників, аби отримати гроші для власного існування та забезпечення своїх дітей.
 
Проти системи борються 59-річний столяр Деніел Блейк, який через хворобу більше не може заробляти на життя, та матір-одиначка Кеті і двоє її маленьких дітей.
 
Ще один фільм, який отримав винагороду на Каннському кінофестивалі, — пригодницька стрічка про юну Стар, яка тікає від неблагополучної родини і долучається до мандрівної групи маргіналів.
 
Режисер Андреа Арнольда показує, як гурт подорожує Середнім Заходом Сполучених Штатів, продаючи передплату на журнали і віддаючись несамовитим вечіркам та нестримному коханню. 
 
Третій фільм — чорна комедія Джона Майкла МакДона про двох корумпованих поліцейських із Нью-Мехіко.
 
Вони бачать сенс власної роботи не в збереженні спокою громадян, а в шантажі злочинців, які опинилися на їхньому шляху.
 
Врешті «погані копи» випадково намагаються залякати того, в кого теж є кілька козирів у рукаві, що призводить до неперед­бачуваних наслідків.
 
Про страх відкритого простору — агорафобію Белли Браун, її бажання стати дитячою письменницею та великий занедбаний сад, який вона має привести до ладу, аби її не виселили з помешкання, йдеться у мелодрамі Саймона Ебауда «Чарівні чудові».
 
Як не дивно, допомагати дівчині починає сварливий неприязний багатій — дідуган, який живе по сусідству і виявляється чудовим садівником.
 
Також на фестивалі покажуть відреставровану копію фантастичної драми «Людина, яка впала на Землю».
 
Цю стрічку 1976 року режисера Ніколаса Роуга було номіновано на «Золотого ведмедя» Берлінського кінофестивалю.
 
Британський легендарний роковий співак Девід Боуї, який залишив цей світ у 2016 році, у ній грає інопланетянина, який прибув на Землю з особливою місією.
 
Він використовує свій інтелект, аби збудувати бізнес-імперію, не припускаючи при цьому жодної підприємницької помилки.
 
Ніхто не здогадується, що все це для того, щоб здобути воду для порятунку своєї планети.
 
Палітру різних жанрів фестивалю доповнить документальний фільм Луїзи Осмонд про лауреата численних кінонагород, одного з головних кінематографістів сучасної Великої Британії Кена Лоуча.
 
Його любов до всього неординарного, провокативного та відвертого спричинила йому за життя купу проблем — від політичного цькування до боротьби з цензурою за ненормативну лексику в кіно.
 
Додатково сім британських короткометражок обіцяють «зірвати» мозок глядачів упродовж фестивалю.
 
Британська Рада в Україні та Британська академія кіно і телебачення (BAFTA) покажуть короткометражні фільми, які отримали номінацію на приз BAFTA цього року.
 
На фестиваль «Нове британське кіно-2016» глядачів чекають у Києві, Львові, Дніпрі, Харкові, Маріуполі та Одесі. Квитки у Києві коштуватимуть 80 гривень.