Екс-начальник главку ГПУ сумнівається, справи проти Януковича і Ко передадуть в суд до кінця року

09.11.2016
Наближається третя річниця початку визначної події для України і українців, коли 21 листопада 2013 року на майдані Незалежності в Києві розпочався мітинг на знак протесту проти рішення уряду зупинити переговори з Євросоюзом щодо угоди про асоціацію, котрий згодом перетвориться на революційний катарсис країни.
 
Всі пережили тоді як і позитивні зрушення, так і трагічні події, коли вся країна була в жалобі за загиблими активістами.
 
Однак минуло майже три роки, а похвалитися новій владі особливо немає чим — стосовно розслідування злочинів проти Євромайдану, та й узагалі, мало прогресу. Єдиним гучним процесом став тривалий суд над п’ятьма «беркутівцями» Аброськіним, Зінченком, Маринченком, Тамтурою і Янишевським, яких звинувачують у вбивстві 48 активістів Майдану.
 
Про те, що в розслідуванні справи про злочини проти учасників Євромайдану немає результату, заявив у жовтні й колишній начальник главку ГПУ, екс-прокурор Львівської області Микола Гошовський, коментуючи рішення про реорганізацію Департаменту спецрозслідування Ген­прокуратури.
 
«Самі злочини проти Майдану — це, перш за все, злочини загальнокримінальні, це вбивства, перевищення службових повноважень і зловживання владою. Це занадто велика справа, щоб розібратися, хто і як крав. Це трохи різні речі, економіка, розкрадання і те, що відбувалося на Майдані. Результату немає, окрім рядових «беркутівців»». 
 
Натомість Генпрокурор України Юрій Луценко, котрий днями зустрівся з родинами героїв Небесної сотні, пообіцяв до кінця року передати в суд справи проти екс-Президента Віктора Януковича та його спільників.
 
«Я не буду спокійно слухати обіцянки підлеглих продовжити слідство і дати результат через 2-3 роки, — заявив Луценко. — Мене бісять посилання на те, що Литва 18 років розслідувала вбивства під Вільнюським телецентром. Нюрнберзький процес почався через 5 місяців після завершення війни. Проте я не шукатиму помилки попередників. Тим більше — не збираюся заважати продовженню сьогоднішнього кропіткого слідства про злочини проти Майдану. Я просто зроблю все, щоб справи про економічні злочини Януковича були передані в суд якнайшвидше. Країна мусить отримати юридичну оцінку дій екс-Президента».
 
За словами Генпрокурора, це потрібно для перестороги всім наступним владам. 
 
Колишній начальник главку ГПУ Микола Гошовський наголосив, що він скептично ставиться до заяви Генпрокурора, що до кінця року справи проти злочинної діяльності Януковича буде направлено до суду. 
 
Тим часом заява Луценка викликала неоднозначну реакцію в соцмережах. «Не розумію: навіщо рідним Героїв Небесної сотні розповідати, що Януковича засудять за ЕКОНОМІЧНІ злочини?» — прокоментував журналіст Олексій Братущак.
 
А політична діячка Галина Самілів стверджує, що «поки на посаді Аваков, доти позитивного результату нам не бачити! Він вам буде ставити палиці в колеса».