У Львові відкриють стародавні галереї Гарнізонного храму

10.11.2016
У Львові відкриють стародавні галереї Гарнізонного храму

Для відвідувачів у Львові відкриють стародавні галереї Гарнізонного храму. (Фото з сайта tvoemisto.tv.)

Уже цієї п’ятниці, 11 листопада, розпочнеться XII Фестиваль «Ніч у Львові».  На відвідувачів чекають екскурсії в музеях та цікаві майстер-класи.
 
Як розповіла координатор проекту «Ніч у Львові» Христина Мартиняк, фестиваль традиційно триватиме впродовж трьох днів.  
 
«Цього разу ми внесли деякі зміни, зокрема, більшість подій вiдбуватиметься у приміщеннях: музеях, галереях міста. Ми не робимо вуличних екскурсій, лише «Чудо-поїздом».
 
Плануємо, що працюватимуть усі музеї міста. Вся інформація про події розміщена на сайті lviv.travel  і на фейсбук-сторінці фестивалю», — каже Христина Мартиняк. 
 
Для львів’ян та гостей міста організатори підготували 75 подій впродовж трьох ночей, програма ще доповнюється. Очікують близько 20 тисяч відвідувачів. 
 
У рамках фестивалю у  художньо-меморіальному музеї Олекси Новаківського надвечір відбудеться тематична екскурсія, присвячена творчості майстра. Після заходу всі охочі зможуть відвідати майстер-клас із малюнку вугіллям. Відкриють свої двері перед львів’янами і гостями міста всі відділення Національного музею імені  Андрея Шептицького. В одному з них, зокрема, навчатимуть створювати  ліногравюри і творити на дерев’яній основі. 
 
Із нагоди фестивалю «Ніч у Львові» для відвідування відкриють стародавні галереї Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла ЛА УГКЦ.
 
Охочі зможуть піднятися у храмі на висоту 20 метрів та ознайомитись зблизька з музичним інструментом — органом XVIII століття, дізнатись про систему його функціонування, оглянути автентичні «повітряні міхи», спробувати «дмухнути» в органні труби.
 
Відвідувачі зможуть пройтися бічними навами хорів: саме там, де молились учні давньої Єзуїтської колегії.  
 
Не менш цікавою для відвідувачів стане розписана шафа початку XVII століття, обклеєна математичними розв’язками та конспектами, яким уже понад 200 років.
 
Організатори екскурсій встановили для охочих суму добровільної пожертви — 15 грн.  Зібрані кошти будуть скеровані на реставрацію стародавнього органа.
 
Фестиваль «Ніч у Львові», який проводять двічі на рік,  у листопаді та  липні, — це захід під час якого львів’яни та гості міста мають можливість відвідати нічні екскурсії, театралізовані дійства, мистецькі перформанси у музеях, театрах, храмах, підземеллях, галереях.
 
Також у відвідувачів є можливість побачити нічний Львів з вежі Ратуші та спуститися у її підвали, побачити вогняні дійства, відвідати нічні театральні вистави, концерти тощо. Здебільшого, потрапити на всі заходи можна безкоштовно.