На Прикарпатті презентували етномультик про вояків УПА

10.11.2016
На Прикарпатті презентували етномультик про вояків УПА

Симпатичнi гуцули.

Прикарпаття у захваті від короткометражного мультфільму про вояків УПА «Воїни лісу».

Герої етномультика за допомогою винахідливості побороли «москальських окупантів», що хотіли загарбати Карпати.

Сама стрічка триває лише 5 хвилин 40 секунд, а голов­ні персонажі — маленькі іграшки з полімерної глини.

До речі, це вже другий мультфільм, створений із «теплих іграшок».

Як розповів режисер стрічки Мар’ян Николюк, мультфільм знімали на звичайний фотоапарат упродовж восьми годин на Богдановому (сценариста. — Авт.) подвір’ї.

Але дуже багато часу пішло на монтування і озвучення. Зокрема, на те, щоб персонажі «заговорили», пішло два тижні.

Автори запевняють, що стрічка не має жодної комп’ютерної графіки. До роботи над мультиком долучився і відомий співак Тарас Житинський.

Після прем’єри «УМ» поспілкувався з автором сценарію, «батьком» персонажів та ідейним натхненником проекту Богданом Савлюком.

—  Як виникла ідея розповісти про УПА?
 
— До речі, це перший мультфільм про УПА. На початку ми мали кілька думок стосовно майбутнього мультика, найбільше хотіли зняти історію про гуцулів. Але оскільки у Західній Україні гостро стоїть проблема з масовою вирубкою лісів, захотів обіграти у сюжеті цю екотрагедію.
 
Я живу неподалік вокзалу і часто бачу величезну кількість вагонів із лісом. Тому у «Воїнах лісу» поєдналися і ліс, і УПА. Бо той, хто краде ліс, не кращий за москалів, що нападають на нас.
 
— Ви автор не лише сценарію, а й іграшок. Звідки таке захоплення? 
 
— За дипломом я філософ, але в душі все ж таки скульптор. Із квітня минулого року я ліплю іграшки з полімерної глини, називаю їх «теплі іграшки». Вони вже продаються. Кожна іграшка має ім’я та свою історію. Саме з цих історій і писався сценарій.
 
— Теплі?
 
— Так, бо сам процес дуже теплий. Після вилiплювання іграшки я її запікаю при температурі більше 100 градусів, після чого забавка стає міцною і вже не деформується.
 
— Скільки часу займає процес виготовлення?
 
— Загалом це 3-4 години на одну іграшку. Вони вже знайшли своїх шанувальників. Колекційна коштує 250 гривень, а персональні, схожі на когось, трошки дорожчі.
 
— Де вчилися ліпити?
 
— Ще в дитинстві любив ліпити з пластиліну, а нещодавно зрозумів, що державна робота не приносить мені задоволення і вирішив повернутися до свого хобі. Зараз це вже стало моєю основною роботою.
 
— Персонажі «Воїнів лісу» мають протопити у реальному житті?
 
— Є прототип Олекси Довбуша.
 
— А з вашого оточення?
 
— Санітарки Аничка та Олечка схожі на моїх хороших знайомих дівчат.
 
— Плануєте показувати мультфільм за кордоном чи на українських телеканалах?
 
— Перший мультик брали місцеві телеканали на вечірню казку. Хочеться щоб і цей побачили якомога більше людей. Наразі над подальшою долею нашого творіння ще не думали.