У п’ятницю в Нью-Йорку росіянин спробує відібрати у норвежця шахову "корону"

11.11.2016
У п’ятницю в Нью-Йорку росіянин спробує відібрати у норвежця шахову "корону"

Сергій Карякін спробує відібрати у найсильнішого гросмейстера планети Магнуса Карлсена (праворуч) шахову «корону». (Фото з сайта chess-news.ru.)

Заволодівши в 2013 році титулом шахового короля, норвежець Магнус Карлсен поринув у звичний для чемпіонів світу процес захисту здобутої «корони».
 
У п’ятницю в Нью-Йорку за його участі розпочнеться вже друга аналогічна процедура.
 
Загалом, свої попередні чемпіонські баталії (одного разу — як претендент, іншого — як чинний чемпіон) Карлсен проводив з одним шахістом — Вішванатаном Анандом з Індії.
 
Проте цього разу його опонентом буде не 46-річний індус, а значно молодший Сергій Карякін iз Росії, який навесні виграв турнір претендентів, де головним його конкурентом був саме Ананд.
 
Одразу слід нагадати, що не так давно 26-річний уродженець Сімферополя Карякін представляв Україну, проте в 2009 році вирішив змінити громадянство.
 
Як сказав тоді його батько — Олександр Карякін, заради того, аби стати чемпіоном світу.
 
«...Приміром, якщо у київського «Динамо» є спортивна база, стадіон, наставники — загалом увесь потрібний для досягнення серйозних результатів набір, то в шаховому плані Україна нічого такого не має», — сім років тому заявив Карякін-старший.
 
Зрештою, утримати тоді одного з найталановитіших молодих шахістів сучасності наша держава не змогла.
 
Сьогодні ж у Нью-Йорку під російським «триколором» він розпочинає процес наближення до своєї мрії — матч за звання чемпіона світу з лідером рейтингу ФІДЕ, норвежцем Карлсеном. 
 
З огляду на молодий вік обох гросмейстерів протистояння росіянина та скандинава стане «наймолодшим» в історії шахів матчем на першість світу.
 
Так, сумарний вік нинішнього чемпіона та претендента на його «корону» становить 51 рік.
 
Однак попередній рекорд було встановлено в поєдинку за участі Анатолія Карпова та Гаррі Каспарова, котрим на двох у 1984 році було 54 роки.
 
Попри майже рівні вікові передумови, шансів у Карякіна, котрий, до слова, в рейтингу ФІДЕ посідає дев’яту позицію, виграти омріяний титул обмаль.
 
Магнус Карлсен, як, до речі, й королева жіночих шахів, китаянка Хоу Іфань, на кілька голів переважають усіх, без винятку, своїх опонентів.
 
Відтак не стільки перемогу Карякіна, як поразку Карлсена вважатимуть мегасенсаційним завершенням нью-йорського двобою.
 
Нагадаємо, що обидвi свої чемпіонські зустрічі з Анандом норвезький гросмейстер виграв достроково.
 
Хай там як, а завчасно здаватися Карякін не планує й вірить, що може повторити досягнення Олександра Альохіна, котрий у 1927 році зумів відібрати чемпіонський титул у непереможного на той час кубинця Хосе Рауля Капабланки.
 
Іще однією інтригою матчу за титул чемпіона світу-2016 є ім’я поважного гостя, котрий зробить перший хід у цьо­му протистоянні.
 
Повідомлялося, що розпочати чемпіонський двобій ФІДЕ запросило новообраного президента США Дональда Трампа.
 
Щоправда, жодного підтвердження з боку американської сторони не надходило.
 
Проте американці офіційно заявили, що не пустять у країну навіть по обмеженій візі, котра дозволяє відвідати лише якусь окрему подію в конкретному місці, президента ФІДЕ Кірсана Ілюмжинова.
 
Як і деякi іншi російські чиновники, багаторічний очільник Міжнародної шахової федерації опинився в санкційному списку Держдепу США — за підтримку режиму президента Сирії Башара Асада й тепер став «нев’їзним».
 
Примітно, що влітку з усією серйозністю Ілюмжинов вимагав від президента США Барака Обами надати йому американське громадянство, аби мати можливість в американському суді довести свою непричетність до Асада, з яким, за словами російського МЗС, Ілюмжинов кілька років тому всього лише пограв у шахи. 
 
Відтак узяти участь у відкритті чемпіонського матчу президент ФІДЕ зможе хіба що віртуально: як повідомляє Міжнародна шахова федерація — по скайпу.