Подалі від Росії: в Україні почнуть виробляти власне ядерне паливо для АЕС

11.11.2016
Подалі від Росії: в Україні почнуть виробляти власне ядерне паливо для АЕС

Кабмін схвалив концепцію Держпрограми розвитку атомно-промислового комплексу. (Фото з сайту uk.wikipedia.org)

У середу Кабмін України схвалив на засіданні концепцію Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2020 року.
 
«Програма передбачає створення на території України виробництва ядерного палива та його компонентів із метою забезпечення диверсифікації його постачання та імпортозаміщення для задоволення потреб атомних електростанцій (АЕС) країни ядерним паливом власного виробництва в повному обсязі», — сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.
 
Варто зазначити, що до анексії Росією Криму Україна планувала будівництво в Кіровоградській області заводу з фабрикації ядерного палива на основі технології російської паливної компанії «ТВЕЛ».
 
Було навіть створено ПрАТ «Завод з виробництва ядерного палива», в якому українському держконцерну «Ядерне паливо» належить 50% плюс 1 акція в підприємстві, а «ТВЕЛ» — 50% мінус 1 акція.
 
Передбачалося, що завод уже в 2015 році мав би розпочати виробництво ТВЕЛів (тепловидільний елемент — головна конструктивна складова, де мiститься ядерне паливо)  і ТВЗ (тепловиділяюча збірка), а також цирконієвих комплектуючих і комплектуючих із неiржавіючої сталі, а в 2020 році —  виготовлення паливних порошків і пігулок.
 
Загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в 450 млн. доларiв.
 
У лютому нинішнього року Держінспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) не задовольнила заяви ПрАТ «Завод із виробництва ЯП» на отримання ліцензії для проведення робіт зі спорудження паливного заводу.
 
Водночас у річному звіті «ТВЕЛ» було заявлено, що компанія готова повернутися до реалізації проекту в Україні. Глава Міненерговугілля Ігор Насалик заявляв про переговори щодо спорудження такого заводу в Україні з Westinghouse та Казахстаном.
 
Водночас президент Westinghouse Денні Родерік та старший віце-президент цієї компанії Хосе Еметеріо Гутьєррес не так давно висловлювали сумнів у необхідності спорудження заводу в нашій державі в умовах надлишкових потужностей у світі з виробництва ядерного палива.
 
Нагадаємо, що близько половини електроенергії в Україні виробляється саме атомними електростанціями. На українських АЕС працюють ядерні реактори на зразок  ВВЕР російського проекту.
 
У сучасних ядерних реакторах як ядерне паливо використовують уран, що міститься в деяких рудних покладах.
 
Для використання в ядерних реакторах, які експлуатуються сьогодні в Україні, уран виділяють із руди (якої у нас є достатні природні запаси), збагачують його за вмістом одного з ізотопів урану (уран-235), потім перетворюють на хімічну сполуку — двоокис урану, з якого виготовляються міцні й тугоплавкі керамічні «пігулки», які є ядерним паливом.