Терпець уривається: вкладники збанкрутілих банків вимагають звільнити главу НБУ

11.11.2016
Терпець уривається: вкладники збанкрутілих банків вимагають звільнити главу НБУ

Виступи обманутих вкладників стають дедалі масовішими.

Останнім часом надійніше зберігати власні грошові заощадження у скляній банці вдома, аніж у банківській установі.
 
«Банкопад», який розпочався в Україні два роки тому, призвів до того, що мільйони українців втратили депозити, а дехто взагалі може залишитися без даху над головою через власні кредити.
 
Котрий місяць ошукані вкладники банків пікетують Національний банк, перекривають центральні вулиці столиці та вимагають притягнути до відповідальності причетних до затримки виплат збанкрутілих банків. 
 
Днями відбувся спільний брифінг представників ініціативної групи з громадських організацій ошуканих вкладників банків разом із народними депутатами, які оголосили ультиматум чинній владі.
 
Основною вимогою «Ультиматуму зборів ошуканих споживачів фінансових послуг» стала відставка голови Національного банку Валерії Гонтаревої та директора Фонду гарантування вкладів Костянтина Ворушиліна.
 
Серед вимог активістів також створення Тимчасової слідчої комісії з перевірки зловживань при реалізації активів неплатоспроможних банків та внесення змін до законодавства з метою повернення вкладникам їхніх коштів та стабілізації фінансової сфери в країні. У випадку невиконання вимог активісти погрожують новими акціями протесту.
 
«Це чітке і радикальне рішення. Воно необхідне країні, оскільки знищення банків продовжується. Якщо цей процес не зупинити, він ударить по кишені кожного українця. За останні два з половиною роки знищено 82 українські банки, в яких понад 4 мільйони людей втратили депозити. Загалом понад 350 мільярдів гривень витягнули з кишень українців, і в цьому пряма провина Президента та керівника НБУ», — заявляє глава фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.
 
А на офіційному сайті партії «За життя», яку очолюють депутати Верховної Ради Вадим Рабинович та Євген Мураєв, йдеться про початок масових акцій протесту в українській столиці під гаслом «Геть Гонтареву».
 
Депутати разом з ошуканими вкладниками вже провели кілька політичних акцій на Інститутській і зупинятися на початому не збираються.
 
А в українських ЗМІ з’явилася інформація, що деякі організації вкладників банків, що лопнули, вже призначили на 15 листопада у Києві масову протестну акцію.
 
Експерти не виключають, що мітинги можуть перерости у «третій Майдан», адже ризик клієнтів ліквідованих фінансових установ залишитися без власних грошей реальний як ніколи. 
 

ОФІЦІЙНО

За даними Національного банку, чиста заборгованість неплатоспроможних банків на 1 листопада становила 45,71 мільярда гривень, відсотки — 6,72 мільярда.
 
У НБУ кажуть, що продовжують роботу з заставами неплатоспроможних банків, наданих йому як забезпечення кредитів рефінансування.
 
Варто зауважити, що з початку цього року обсяг коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб скоротився на 70% і становить менше 4,22 мільярда гривень.
 
Міністерство фінансів випустило облігації внутрішньої державної позики на суму 7,941 млрд. гривень iз терміном обігу до 15 років і процентною ставкою до 10% річних в обмін на векселі, щоб надати кредит Фонду.