У Харкові розробили унікальну зброю: пропан замість пороху

11.11.2016
Вчені Харківського національного університету повітряних сил імені Кожедуба випробували у польових умовах кулемети і міномети, принцип роботи яких базується на технології ви­буху пропану.
 
Саме цей компонент замінює у газодетонаційній зброї звичний порох, що коштує дорого й надто вибагливий до умов зберігання.
 
Втім, це не головні переваги новинки.
 
«Зараз танки не можуть вести ближній бій, оскільки випущений снаряд може відрекошетити від ґрунту, — пояснив кон­структорські нюанси доктор технічних наук ХНУПС Костянтин Коритченко. —
 
Тобто їх неефективно використовувати для обстрілу ворожих груп піхотинців, оснащених переносними протитанковими комплексами». 
 
Застосування газової технології повністю знімає цю проблему, оскільки після пострілу не залишається ні гільз, ні слідів використаного пороху.
 
Саме тому розробники впевнені, що оснащення бронемашин кулеметами і мінометами такого класу повністю змінить тактику ведення танкового бою. На сьогодні харківські зразки не мають аналогів у світі.
 
До того ж ця технологія може бути використана для метання боєприпасів, виготовлених як із твердих тіл, так і з рідини та сипучих матеріалів. Це розширює спектр її застосування в різних підрозділах військової галузі.
 
Зокрема, з безгільзового кулемета можна прострілювати на лінії фронту посадки та ліс, де часто ховаються ворожі ДРГ та снайпери. Інновація полягає у значній економії, адже такі зенітні установки не потребують закупівлі дорогих патронних боєкомплектів. 
 
У мирних цілях харківську технологію доцільно використовувати для нанесення антикорозійного покриття з алюмінію на металічну поверхню будь-якої техніки.