Докралися: комунальників Херсона змусять публічно звітувати про роботу

11.11.2016
У Херсоні керівників комунальних підприємств хочуть змусити раз на місяць публічно звітувати про свою роботу.
 
Таке рішення місцева влада ухвалила після того, як СБУ впіймала керівництво комунального підприємства «Херсонелектротранс» на укладенні фіктивної угоди з комерційним підприємством відносно закупівлі 12 тролейбусів на загальну суму майже у 13 мільйонів гривень.
 
Після того як було встановлено, що ціна цих транспортних засобів явно не відповідає технічному стану, в якому вони перебувають, співробітники СБУ поінформували тендерний комітет про необхідність скасувати результати торгів.
 
Однак керівництво комунального підприємства «Херсонелектротранс» спробувало вдатися до штучного маскування цієї цінової пропозиції.
 
Справедливість вдалося відновити тільки після того, як СБУ у взаємодії з Державною казначейською службою своїм рішенням припинила перерахування коштів на рахунки комерційного підприємства до прийняття рішення по кримінальному провадженні за частиною 2 статті 364 КК України («Зловживання службовим становищем»).
 
І це не поодинокий випадок, коли директор комунального підприємства намагається отримати вигоду для себе, нехтуючи законами України.
 
Так, директор Херсонського комунального закладу облради «Херсонський психоневрологічний будинок-інтернат» Борис Шутіков неодноразово був викритий депутатами Херсонської облради у перевищенні своїх повноважень.
 
Зокрема, в будинку для літніх людей ще й донині діє котельня старого зразка, яка працює на твердому паливі.
 
Для директора вона дуже вигідна тим, що дозволяє цілий рік   незалежно від температури повітря списувати по 12 тонн брикетів.
 
З обласного бюджету було виділено кошти на облаштування нової котельні, однак навіть у розпал опалювального сезону директор просто відмовився вводити її в експлуатацію.
 
Крім того, правоохоронні органи зацікавилися законністю проведення тендерної закупівлі м’яса у цьому будинку-інтернаті. З’ясувалося, що кілька років поспіль тендер незмінно виграє цивільна дружина Бориса Шутікова.
 
Такі нескладні маніпуляції з законом дозволяють директору комунального підприємства більшу частину часу проводити не на робочому місці, а у закордонних поїздках особистого характеру.
 
Тільки за минулий рік він примудрився 150 днів провести на кращих курортах Європи та Азії, пише видання «Український південь».
 
Уникнути подібних зловживань владою повинна допомогти програма «Відкритий бюджет».
 
Відтепер всю інформацію про діяльність комунальних підприємств Херсонської області планується розміщувати на офіційному сайті Херсонської обласної ради в режимі вільного доступу протягом трьох років із дня оприлюднення.
 
— Кожен мешканець Херсонщини має право знати, яким саме чином, на що і ким витрачаються кошти бюджету області, — заявив глава Херсонської облради Владислав Мангер. — Електронна система контролю за використанням бюджетних грошей — важливий етап для відновлення довіри до чиновників.