Знову на підйомі: дослідники зробити аудит відносин України з Польщею

15.11.2016
Знову на підйомі: дослідники зробити аудит відносин України з Польщею

Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло вшанував у Києві пам’ять учасників Січневого повстання.

У день, коли Польща відзначала 98-му річницю своєї Незалежності, 11 листопада Інститут світової політики презентував результати «Аудиту зовнішньої політики: Україна—Польща».
 
«Відносини між Україною і Польщею не погіршилися, всупереч медійній картинці, — коментує Катерина Зарембо, заступниця директора ІСП. — Звичайно, є ляпи, помилки і недопрацювання (як і раніше), а в цілому Польща і надалі лишається партнером України взагалі і в ЄС і НАТО зокрема.
 
І підтримка реформ (у Польщі навіть є спеціальна урядова посада для підтримки реформ в Україні), і «політика відкритих дверей» НАТО, і польські тренери на українських полігонах, і безвізовий режим — усе в силі».
 
За результатами дослідження, українсько-польські економічні відносини, після певної негативної динаміки у 2014—2015 роках, знову на підйомі, як з точки зору інвестицій, так і торгівлі.
 
Українці не лише працюють у Польщі, займаючи робочі місця, а й створюють їх там — у Польщі діють українські підприємства.
 
Ще один важливий висновок: польська історична політика не є антиукраїнською.
 
Поляки вважають, що лише проговоренням історичних питань можна досягти справжнього взаєморозуміння. 
 
Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло на офіційному прийнятті з нагоди Дня Незалежності у Києві сказав:
 
«Я би хотів підкреслити, що у своїй боротьбі за збереження незалежності Україна не одинока. Польща буде її підтримувати, оскільки ми переконані у тому, що немає безпечної Європи без демократичної і вільної України. Історія дала нам урок неподільності наших інтересів. Ми віримо, що польсько-українська дружба, хоча й подеколи бувала непростою, проте є найкращою гарантією миру і добробуту в наших країнах. Ми не дозволимо її знищити, тому що знаємо: історія може вчергове не дати нам шансів».
 
Нагадаємо, Над­звичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло вручив вірчі грамоти українському Президенту 26 жовтня. На 2 грудня запланована поїздка у Варшаву Петра Порошенка. 
 

ІНЦИДЕНТ

Радикально налаштовані молодики із закритими обличчями під час «Маршу незалежності» 11 листопада у Варшаві демонстративно спалили прапор України, супроводжуючи це прокльонами на адресу УПА і Степана Бандери.
 
Згодом представники канцелярій президента та уряду Польщі заявили польським ЗМІ, що відповідальність за спалення українського прапора мають нести організатори «Маршу Незалежності».
 
Це не польська держава організувала цей марш, це не польська держава діяла невідповідним чином, а лише невелика група», — заявив радник президента Польщі Павел Муха, зазначивши, що не потрібно ставити знак рівності між усіма маніфестантами.
 
Наступного дня після інциденту на інтернет-порталі так званих «Польських незалежних націоналістів» з’явилася інформація, що вони побили провокаторів, які спалили український прапор.
 
Її особисто підтвердив у відеоролику, розміщеному на каналі «Ютубі», постраждалий — лідер невеликого націоналістичного угруповання з проросійськими і антиукраїнськими поглядами «Національна вільна Польща» (NWP).
 
Побиття було «однозначним протестом проти функціонування на націоналістичній сцені Польщі організацій, що братаються з комуністами, які підтримують російський імперіалізм, а також поширюють шовінізм проти братнього українського народу».
 
У заяві зазначають, що в NWP зараз входить більше десяти осіб. Організація відома, насамперед, співпрацею з комуністичною і пропутінською партією Zmiana («Зміна»), лідер якої Матеуш Піскорський зараз перебуває під слідством, оскільки підозрюється у шпигунстві на користь Росії.
 
NWP підтримала створення так званих «ЛНР» та «ДНР» на сході України.
 
«Спалення українського прапора, організованого націоналістичними організаціями в Польщі, тим більше є болючим і обурює, оскільки зневажено символ держави, яка нам є особливо близькою.
 
Незалежна, сильна і демократична Україна, а також близькі контакти, які пов’язують наші країни, є найкращою гарантією суверенітету і безпеки Польщі», — йдеться в заяві Комітету захисту демократії Польщі (KOD).