Українським біатлоністам доводиться готуватись до офіційного сезону в Норвегії та Канаді

16.11.2016
Українським біатлоністам доводиться готуватись до офіційного сезону в Норвегії та Канаді

На передсезонних стартах у Норвегії Юлія Джима демонструє хорошу готовність до офіційних гонок. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Відсутність у наших провідних спортсменів можливості повноцінно готуватися до змагань у домашніх умовах, можна сказати, є фішкою вітчизняного олімпійського руху.
 
За 25 років незалежності в Україні так і не створили достойних тренувальних умов для своїх олімпійців, хоча, здається, ресурси, що були потрачені на їхні постійні закордонні збори, вже давно могли б стати основою для сучасних тренувальних баз у нашій країні.
 
Готуватися до офіційних стартів у переважній більшості випадків наші спортсмени змушені за кордоном.
 
Особливо актуально питання «заморських» зборів стоїть перед вітчизняними «зимовиками», котрі сучасної профільної інфраструктури в Україні, здається, взагалі не мають.
 
При цьому похвалитися нині серйозними здобутками можуть хіба що біатлоністи, котрі впродовж тривалого часу намагаються високо тримати марку.
 
Здобута на Олімпіаді-2014 у Сочі золота медаль у жіночій естафеті змушує президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака не збавляти організаційних обертів. Конкуренти, як і час, не стоять на місці, тож сподіватися, що до Ігор-2018, котрі прийме корейський Пхенчхан, наша золота четвірка збереже свій склад, доволі наївно.
 
Уже зараз Володимир Бринзак змушений думати над тим, ким у найближчому майбутньому замінити досвідчених сестер Семеренко, котрі на певний час вирішили взяти паузу у своїх виступах.
 
Хоча очільник ФБУ й каже, що Віта й Валя дуже хочуть виступити на наступній Олімпіаді, у національній збірній усе ж ведеться активна робота з «награвання» нового складу естафетного квартету.
 
За словами Бринзака, на майбутніх етапах Кубка світу та чемпіонаті світу за «синьо-жовтих» бігтимуть естафету Юлія Джима, Олена Підгрушна, Ірина Варвинець та Юлія Меркушина. Водночас не списують iз рахунків і Валентину Семеренко, котра, щоправда, пропустила літній етап підготовки до сезону-2016/2017.
 
Як свідчить очільник ФБУ, форму досвідченої спортсменки, котра лише нещодавно взялася до роботи, перевірять на етапах IBU, а вже потім тренерський штаб жіночої збірної на чолі зі словенцем Урошем Велепецом робитиме кадрові висновки.
 
Щодо спортивної кар’єри Вікторії Семеренко, то після наро­дження у вересні первістка вона наразі має дещо інші клопоти.
 
Основна ж обойма національної жіночої збірної заключні тижні передсезонної підготовки проводить у норвезькому Шушені, де дівчата змогли перевірити свої сили в спарингах iз провідними біатлоністками світу, котрі, зокрема, представляли Норвегію, Німеччину та Францію.
 
Приємно, що в протистояннях з такими знаними «стріляючими» лижницями, як Тіріл Екхофф, Міріам Гьоснер, Ане Бескон українки не пасли задніх.
 
Більше того, за підсумками гонки з масовим стартом одразу дві наші спортсменки — Юлія Джима та Олена Підгрушна — посіли дві вищі сходинки п’єдесталу.
 
Також відзначилася Джима й у спринті, де показала третій результат.
 
У чоловічих баталіях, що також тривають у Шушені, наші біатлоністи не виблискують. Утім, очікувати, що резервісти — Артем Тищенко, Руслан Ткаченко й інші — зможуть на рівних конкурувати з зірковим Мартеном Фуркадом, було б вершиною наївності.
 
При цьому основний склад чоловічої збірної України заключні приготування до нового сезону, котрий розпочнеться 27 листопада в Остерсунді (тут відбудеться перший етап Кубка світу), проводить у Канаді.
 
У квітні замість Надії Бєлової чоловічий колектив очолив знаний словацький наставник Юрай Санітра, котрий і повів «синьо-жовтих» по знайомих тренерських «стежках».
 
Свого часу він привів до подвійного олімпійського тріумфу свою співвітчизницю Анастасію Кузьміну (колишню росіянку), тепер же Санітра каже, що хоче виграти чоловіче «золото» Олімпіади.
 
Вочевидь в українській збірній ставку буде зроблено на бронзового призера минулого чемпіонату світу Сергія Семенова.
 
Однак словацький спеціаліст хоче, аби загалом вся наша чоловіча команда, основу якої, окрім її лідера, складають Дмитро Підручний, Володимир Семаков, Олександр Жирний, Віталій Кільчицький та Артем Прима, піднялася на більш високий рівень.