Обурливо брудна гра: «Іллічівець» опинився в епіцентрі «договірного» скандалу

18.11.2016
Вийшло так, що минулих вихідних, коли в Україні гостював новообраний президент УЄФА Александер Чеферін, у вітчизняній першій лізі «Іллічівець» та «Гірник-Спорт» зіграли матч, який згодом назвали договірним.

Спочатку, було, наставник лідера першості з Маріуполя Олександр Севидов заявив, що, звинувачуючи його команду в нечесній грі, «злі язики» таким чином не хочуть, аби команда з Донбасу повернулася до елітного дивізіону.

Утім, коли його візаві — очільник колективу з Горішніх Плавнів (у минулому — Комсомольськ, що на Полтавщині) Ігор Жабченко визнав факт здачі матчу чотирма своїми підопічними, головний тренер «Іллічівця» заявив: «Український футбол хворий». При цьому Севидов попросив ФФУ перевірити на статус «договірного» й інший поєдинок маріупольців — проти «Вереса», в якому, за інформацією букмекерів, були також здійснені аномально високі ставки.
 
Загалом, як свідчать букмекери, українська перша ліга не користується великою увагою шанувальників ставок. У середньому на кону опиняється кілька тисяч доларів. Водночас під час протистояння «Іллічівця» з «Гірником-Спорт», який завершився з рахунком 3:1, було поставлено більше 250 тисяч доларів.

«Цей матч був обурливим «договірняком». Вони підлаштували все. Перемогу гостей у першому таймі й виграш господарів у матчі, перемогу господарів iз форою (-1), кількість голів більше 3,5», — так на підозрілі дії клієнтів букмекерської контори Betfair відреагував представник незалежної європейської організації Federbet, котра виявляє договірні матчі, Франческо Баранка.

Щодо безпосередніх учасників цього неподобства, то, за словами Жабченка, в його клубі активно ведеться внутрішнє розслідування — футболісти пишуть пояснювальні доповідні й готуються пройти перевірку на детекторі брехні. Глибокий аналіз недозволених «польотів» обіцяють провести й в «Іллічівці». Але, як каже Севидов, важливо, аби відповідні органи почали системну роботу по боротьбі з договірними матчами.
 
Не так давно «УМ» повідомляла, що в Україні винесли судовий вердикт у першій кримінальній справі, що стосувалася зіграного «договірняка» в молодіжному чемпіонаті України (до 21 року) між «Металістом» та «Волинню». Щоправда, з огляду на пом’якшуючі обставини, безпосередні учасники того дійства, котре відбулося в 2015 році, обмежилися скромним грошовим покаранням. «У нашому футболі відбувається дуже багато поганих речей. Наш футбол хворий, і потрібно спробувати зробити його чистішим», — наголосив Севидов.
 
Залишаючи Україну, де, нагадаємо, навесні 2018 року відбудеться фінал Ліги чемпіонів, очільник УЄФА назвав нашу країну чемпіоном з гостинності. Проте інформація про такий ось «договірняк», думається, вмить зіпсувала враження поважного гостя про нашу державу.
 
Здається, для іміджу українського футболу та й, загалом, усієї країни, було б набагато корисніше, якби наші спортивні функціонери сконцентрувалися на подоланні проблеми договірних матчів.

Примітно, що в Україні доволі швидко відреагували на кричущий факт брудної гри — у середу Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи проти маніпуляції спортивними результатами.
 
Так, серед іншого даний документ передбачає, що держава-підписант обіцяє реалізувати комплекс заходів щодо налагодження внутрішньо- та міждержавної взаємодії з питань попередження та протидії маніпуляціям під час спортивних подій, а також притягнення до відповідальності фізичних та юридичних осіб, винних у подібних правопорушеннях.