Запитайте у Генпрокурора: "Самопоміч" вимагає від ГПУ і Ради покарати Новинського

18.11.2016
Запитайте у Генпрокурора: "Самопоміч" вимагає від ГПУ і Ради покарати Новинського

«Голосувальний» четвер у парламенті почався з демаршу «Самопомочі».

Фракція заявила, що не братиме участь у засіданні і не натискатиме на кнопки, доки не буде розглянуте питання про притягнення до відповідальності депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського.

Єгора Соболєва, котрий повідомив про це в четвер з трибуни Верховної Ради, підтримала вся його фракція, яка дружно перемістилася iз сесійної зали до кулуарів. 
 
Соболєв зазначив, що вважає затягування розгляду цього питання неприйнятним і ганебним. Ба навіть більше: питання Новинського кидає тінь на роботу ГПУ, тому «Самопоміч» запропонувала всім колегам, котрі мають претензії до роботи Ген­прокуратури, включатися у процес збору підписів за відставку її очільника Юрія Луценка. Соболєв продемонстрував депутатам цю вимогу, де кожен міг поставити свій підпис. А ще він нагадав, що під час передвиборчої кампанії всі фракції обіцяли виборцям скасувати депутатську недоторканність. 
 
Днем раніше, тобто в середу, Регламентний комітет Верховної Ради, який повинен був затвердити чи відхилити подання ГПУ на зняття депутатської недоторканності, відклав питання Новинського. Цією обставиною «Самопоміч» так само дуже обурилася, вимагаючи в такому разі обійтися без вердикту комітету. «Ми вимагаємо від Голови Верховної Ради включити це питання у порядок денний. Рішення комітету рекомендувати чи ні (зняття недоторканності) — не означає, що питання не має бути в порядку денному згідно з регламентом», — наполягав депутат від «Самопомочі» Олег Лаврик. 
 
Водночас голова Регламентного комітету Павло Пинзеник на запитання, чи можна винести питання щодо зняття недоторканності нардепа без рішення профільного комітету, зазначив: «Я вже говорив, що був такий Голова Верховної Ради Іван Плющ. Йому належать слова, що Верховна Рада може все. Теоретично вона може все, доки не втручається Вищий адміністративний суд, як це було у випадку зі справою Мосійчука», — сказав він.
 
«Матеріали, які були надані ГПУ, просто не дають можливості зробити висновок відповідно до законності, мотивованості й обґрунтованості подання. Іншими словами, обґрунтованого подання ми не побачили. Тому наразі просимо його обґрунтовати додатково і просимо дати відповіді на застереження захисту і самого Новинського. Одержимо відповіді Генеральної прокуратури — тоді будемо повертатися до цього питання», — сказав Пинзеник.