До 65 і не старше: Сейм Польщі понизив пенсійний вік

18.11.2016
До 65 і не старше: Сейм Польщі понизив пенсійний вік

У Польщі вважають, що 67-річні люди можуть повноцінно працювати. В Україні — проблема дожити до такого віку, не те що доробити…

Депутати польського Сейму позавчора підтримали президентський законопроект про повернення попереднього віку виходу на пенсію: жінок — у 60 років, чоловіків — у 65. Президентський закон анулює пенсійну реформу, яка вступила в дію 1 січня 2013 року. Зараз пенсійний вік у Польщі — це 67 років, незалежно від статі. Його підвищення відбувається поступово. Такий вік виходу на пенсію мав охопити всіх жінок до 2040 року, а всіх чоловіків — 2020 року.
Пропозицію зміни вніс до парламенту президент Анджей Дуда. Згідно з новими правилами, на пенсію зможуть вийти чоловіки, яким виповнилося 65 років, і жінки, які досягли 60-річного віку. Проте це не буде обов’язковим. Віце-прем’єр Станіслав Швед наголосив, що рішення про вихід на пенсію буде добровільним. «Працівник сам вирішуватиме, чи хоче скористатися цим, чи ні», — сказав віце-прем’єр. Він додав, що заклад соціального страхування буде зобов’язаний повідомити майбутньому пенсіонерові, яку той отримає пенсію, аби він свідомо приймав своє рішення. Станіслав Швед підкреслив, що ті особи, які вийдуть на пенсію, зможуть мати підробіток. Він назвав перебільшеними песимістичні підрахунки опозиції, які стосуються фінансових наслідків зниження пенсійного віку.
За новий закон голосували 262 депутати, 149 були проти, 19 утрималися. Перед голосуванням у Сеймі прем’єр Беата Шидло заявила, що правляча  партія «Право і справедливість» і президент Польщі Анджей Дуда таким чином виконують свої передвиборчі обіцянки. Тепер над проектом працюватиме Сенат, після чого закон потрапить на підпис до президента. Нові правила мають бути введені в дію у жовтні 2017 року.