"Автомайдан" у Тернополі рятує людей зі снігового полону

18.11.2016
"Автомайдан" у Тернополі рятує людей зі снігового полону

Опинившись у центрі снігового шторму, що накрив Україну, Тернопіль залишився, по суті, без транспортного сполучення.

Сотні населених пунктів області були (і залишаються) відрізані негодою від основних шляхів, а чимало автомобілів опинилися у снігових заметах.

Було повністю паралізовано транспорт і в обласному центрі.

Зупинилися тролейбуси і «маршрутки», відкопувати було потрібно навіть легковики на подвір’ях багатоповерхівок. На виїздах із міста авто застрягали в кількагодинних корках.

Комунальні служби міста виявилися неспроможними протистояти стихії, сил ДСНС не вистачало, і саме в такий критичний час на допомогу тернополянам мобілізував своїх активістів тернопільський осередок ВО «Автомайдан».

Його керівник Ігор Василів повідомив у соцмережах про готовність  доставити позашляховиком  хворих до лікарні чи допомогти в подібних критичних ситуаціях, і залишив телефони для контакту, попросивши їх поширити. А також закликав приєднуватися власників повнопривідних авто.
 
«Ми не підраховували, скільком людям вдалося допомогти в ту найваж­чу ніч, але  й операційну бригаду на місце операції доставляли, і генератор у хату під Тернополем возили, де без світла й тепла опинилася сім’я з трьома дітьми, — розповідає Ігор Василів для «УМ». — На наш заклик відгукнулися не лише водії з джипами, а й люди, які взагалі не мають машин — вони сідали в авто з нашими хлопцями і їхали на допомогу. І

ми ще раз довели, що дуже багато залежить від нас самих, і що ми в будь-якому випадку не повинні лише пасивно очікувати допомоги зі сторони». Зараз активісти тернопільського «Автомайдану» продовжують добровільні чергування і рейди засніженими й обледенілими дорогами Тернополя та приміських сіл.
 
Тим часом ще одну ініціативу взаємодопомоги «закинув» через «Фейсбук» тернополянин Андрій Костюк.

«Панове шофери! Хочете підняти настрій собі і оточуючим? Пригальмуйте на одній із зупинок транспорту, опустіть пасажирське скло й промовте фразу: «Чотири людини підкину в Центр (БАМ, Східний...)». Щойно спробував. Супер! Статистика така — 90% машин по Тернополю — порожні мандрують iз пункту А до пункту В. Чотири щасливих людини за 20 хвилин — це того вартує. Спробуйте:) Вважаєте ідею правильною — поділіться з друзями!».
 
Аж учора, на п’ятий день після аномального снігопаду, основні вулиці обласного центру були більш-менш розчищені від завалів снігу, однак їм на зміну прийшла суцільна ожеледиця, а різке потепління наступних днів пророкує загальноміський потоп. Тож активні тернополяни, кленучи у соцмережах комунальників і місцеву владу, продовжують об’єднуватись у боротьбі проти стихії.

Міська влада, до речі, щоб хоч якось реабілітуватися, дозволила городянам кілька днів їздити у тролейбусах безплатно. Розглянуто рішення й про матеріальну компенсацію тим, хто травмувався на нерозчищених вулицях. Також міський голова Сергій Надал повідомив журналістам, що міськрада готуватиме позов щодо невиконання зобов’язань із прибирання вулиць до підприємства «Тернопількомуналсервіс» i вивчатиме питання щодо подальшої співпраці з ним.
 
За попередніми підрахунками облдержадміністрації, негода завдала області збитків на суму мільйон 812 тисяч гривень.