Знову не разом: Саакашвілі і «Демальянс» ідуть різними доронами

22.11.2016
Знову не разом: Саакашвілі і «Демальянс» ідуть різними доронами

З’їзд «Демальянсу». В центрі — Василь Гацько та Світлана Заліщук.

Попри недавні запевнення, що Міхеїл Саакашвілі приєднається до творення спільного опозиційного руху (ба навіть «буде в центрі» його), цього не відбувається. На вихідних «Міхо» проголосив про створення «Руху нових сил», який буде скликано вже незабаром — 27 листопада. Тим часом партія «Демократичний альянс», котра давно чекає на прихід Саакашвілі, провела в суботу окремий захід. І колишнього одеського «губернатора» на ньому не було. Втім це не єдиний момент, який дивує.

І знову Рух

7 листопада, невдовзі після відставки Саакашвілі, екс-співголова «Демальянсу» Сергій Лещенко висловлював надію на швидке вливання харизматичного грузина у лави опозиції. «Зараз, коли він вільний від будь-яких зобов’язань і може вчиняти дії на свій власний розсуд, не будучи обтяжений посадою в державній владі, — я переконаний, процес об’єднання піде значно швидше та ефективніше», — прогнозував нардеп.
 
На думку Лещенка, об’єд­нання має включити і «Дем­альянс», і «Силу людей», і «Хвилю» (політпроект Саакашвілі. — Авт.), і партію Гриценка, й інші політичні об’єднання, які ставлять на меті усунення корупціонерів від влади, — і, лише об’єднавшись, вони зможуть «дати бій корупціонерам на їхньому полі». «Я переконаний: об’єднавча роль Саакашвілі у цьому процесі гратиме на позитив», — заявляв Лещенко.
Однак поки що спільний бій відкладається. Або ж переформатовується. Несподівано Саакашвілі додав до переліку політичних сил України ще один рядок — згаданий вище «Рух нових сил», який поки що існує у напіввіртуальному форматі. 
 
Про нову партію Міхеїл Ніколозович повідомив під час зустрічі з однодумцями. Прикметно, що сам захід був закритим для преси. Однак уже в кінці листопада Саакашвілі має намір зібрати в центрі Києва відкриту раду свого нового руху. «Ми починаємо кардинальну зміну влади в країні! У другу річницю невдалої роботи парламенту ми оголосимо наші вимоги і почнемо оновлення політичної еліти за допомогою кадрового резерву», — написав екс-«губернатор» Одещини на своїй сторінці в Facebook. 
 
«Запускаємося! Вся Україна зібралася. Ось вам і відповідь на запитання, де новий політичний клас України. І це тільки початок», — написав на власній ФБ-сторінці співвітчизник Саакашвілі та колишній заступник Генерального прокурора Давід Сакварелідзе. 
 
Тим часом у більшості оглядачів новина про ще один «Рух» викликала не так прилив ентузіазму, як скептицизм. «Саакашвілі анонсував відкриту раду свого нового «Руху». Уявляю це в наших реаліях», — прокоментував політолог Олексій Голобуцький. «Мене осінило: знаю, як назвати секту адептів Міхаїла Архангела — мішігени (на ідиш — «божевільні»), — жорстко зіронізував блогер Карл Волох. 
 
Та жарти жартами, а поки що не проясненими лишаються два моменти. По-перше, що буде далі з партією «Хвиля»? Нагадаємо, що про її створення було оголошено влітку цього року. Ядро партії склали — окрім самого Саакашвілі — колишні прокурори Давід Сакварелідзе та Віталій Касько, а також нардепи Віктор Чумак та Наталія Новак. Чи приб’є їх «Хвиля» до «Руху», — наразі незрозуміло.
 
По-друге, інтрига в тому, чи вступить Саакашвілі у спілку з «єврооптимістами» «Дем­альянсу», чи все-таки гратиме у власну гру? Враховуючи амбіції Міхаїла Ніколозовича, останнє видається більш реалістичним. Утім, поживемо — побачимо. 

Без Лещенка та Заліщук

А в партії «Демальянс» тим часом відбувалося своє «весілля». І там теж не обійшлося без сюрпризів. Передусім оглядачі не побачили у складі правління партії відому трійцю «єврооптимістів» — колишніх медійників та громадських діячів (а нині депутатів від БПП) Сергія Лещенка, Мустафу Найєма та Світлану Заліщук. 
 
Утім із Лещенком ситуація зрозуміла: він призупинив своє членство у керівних органах партії у зв’язку з недавнім квартирним скандалом. Щодо Заліщук, то ця діячка послалася на «дискомфорт», який вона відчуває у лавах партії. «Слово «партія» в арифметичній прогресії зменшує лайкабельність розмови, особливо у ФБ. (Узагалі спільнота в ФБ — це така собі антипартія). «Слово «партія» включає в людині всю проявлену сьогоднішню агресію і латентну, сформовану за багато років», — написала Заліщук на «Фейсбуці».
 
Депутатка додала, що вона залишається «учасником процесу». «Ми нікуди не йдемо! Нас ніхто не виключав! Ми разом намагаємося побудувати новий інститут, маючи різні ролі», — резюмувала вона. І привітала Василя Гацька та Вікторію Пташник з обранням співголовами партії. 
 
Мустафа Найєм ніяк не пояснив свою відсутність у складі правління «Демальянсу». Нагадаємо, що його разом із Лещенком та Заліщук нещодавно виключили зі складу міжнародних делегацій, мотивуючи це їхнім членством в інших партіях. 
 
Однак повертаючись до з’їзду. Окрім ухвалення нової програми, «Демальянс» оприлюднив звернення до Президента Петра Порошенка. «Партія закликає Президента відмовитися від ідеї балотування на другий термін задля того, аби решту каденції присвятити справжній боротьбі за зміни, а не боротьбі за політичні дивіденди, яка неминуче зробить його заручником популізму та угодником олігархічних кланів», — йдеться у відозві. 
 
Іще «Партія «Демальянс» вимагає від політиків старої формації, заплямованих корупцією, причетних до провалів новітньої історії України, вийти з гри та відкрити політичний простір для нового покоління», — говорить резолюція з’їзду. 
 
Як бачимо, нові партії розпочинають серйозну боротьбу за увагу електорату. Але шанси «Демальянсу» на проходження до парламенту поки що нульові. Про політпроекти Саакашвілі годі й казати — його партій (як би вони не називалися) ще немає на політичній мапі. Але до виборів — далеко, і навіть протягом 5-6 місяців ситуація для пошукачів мандатів може змінитися як в один, так і в інший бік.