Ніколя Саркозі програв праймеріз і готовий завершити політичну кар’єру

22.11.2016
Ніколя Саркозі програв праймеріз і готовий завершити політичну кар’єру

Тепер усе навпаки: Фійон попереду, а Саркозі позаду.

До президентських виборів у Франції ще багато місяців, але головні претенденти на президентське крісло вже визначились, як, імовірно, і майбутній президент. Головна новина та, що екс-президент і симпатик Росії Ніколя Саркозі не зможе знову претендувати на посаду президента Франції. Це — підсумок першого туру праймеріз правоцентристської партії «Республіканці», які відбулися минулої неділі. 
 
З огляду на низку невдач та надзвичайно низький рейтинг діючого президента-соціаліста Франсуа Олланда, можна майже з повною впевненістю сказати, що висуванець Соціалістичної партії не має шансів на перемогу на президентських виборах наступного року. Натомість у висуванця правоцентристських «республіканців» шанси майже безпрограшні. Кого висунуть кандидатом від цієї партії, той і має стати наступним президентом Франції. І таким кандидатом мав стати екс-президент Ніколя Саркозі. 
 
Але сталося не так, як гадалося. Перший тур попередніх виборів правоцентристів підніс несподіванку. Загалом за право висуватися від правих позавчора змагалися семеро кандидатів. Двоє лідерів за підсумками голосування потрапляють у другий тур, що запланований на наступні вихідні. Взяти учать у праймеріз може будь-який громадянин Франції, який має право голосу. В неділю до виборчих урн прийшли більше чотирьох мільйонів виборців.
 
Згідно з оприлюдненими вчора результатами голосування з 9200 виборчих дільниць (а в неділю діяли більше 10 тис. дільниць), у другий тур пройшли 62-річний Франсуа Фійон (44,1%) та 71-річний Ален Жюппе (28,4%). 61-річний Ніколя Саркозі набрав лише 21,1% голосів, посівши третє місце. Тож найбільший шанс стати наступним президентом Франції тепер у Фійона, який за президентства Саркозі займав посаду прем’єр-міністра.

Щоправда, як каже російське прислів’я, «хрін не солодший за редьку», бо і Фійон, і Саркозі мають проросійські погляди та обидва готові визнати Крим російською територією. Але обіцянки — одне, а практичні дії — інше. Фійона називають економічним лібералом, а сам він описує себе як «прагматика». Серед обіцянок Фійона — скасувати 35-годинний робочий тиждень і зменшити кількість урядовців. Фійона вважають найбільш правим із правоцентристів. Вважається, що за нинішньої непопулярності владних соціалістів саме кандидат від правоцентристів складе на президентських виборах реальну конкуренцію провідникові «Національного фронту» Марін Ле Пен. Перший тур президентських виборів у Франції запланований на квітень 2017 року.
 
61-річний Саркозі визнав поразку та заявив про бажання покінчити з політикою: «Для мене настав час на життя більш приватне, ніж публічне. Хай щастить Франції!».

А тим часом канцлер Німеччини Анґела Меркель на прес-конференції після наради з керівництвом Християнсько-демократичного союзу (ХДС) офіційно заявила, що готова повести політичну силу на виборах 2017 року та вчетверте претендувати на посаду керівника уряду.

Під час виступу вона говорила про «часи непевності» та висловила сподівання, що її досвід допоможе Німеччині пройти через них. Вона також заявила про бажання відпрацювати повні чотири роки нового терміну та відстоювати демократичні цінності у разі переобрання. Канцлер зізналась, що довго роздумувала над «нетривіальним» рішенням балотуватися знову.
 
На чолі ХДС 62-річна Меркель перебуває з 2000 року. Її перший термін на чолі німецького уряду почався в листопаді 2005 року. Попри критику політики Меркель щодо біженців, вона все ще зберігає популярність. За даними опитування, проведеного інститутом Emnid, 55 відсотків німців виступають за новий термін пані канцлер.