Жив правдою: у Львові відкрили пам’ятник поетові Богдану-Ігорю Антоничу

22.11.2016
Жив правдою: у Львові відкрили пам’ятник поетові Богдану-Ігорю Антоничу

Біля пам’ятника поетові Богдану-Ігорю Антоничу. (Фото Мирослава ПАРХОМИКА/ZAXID.NET.)

У сквері, що неподалік біля Львівського цирку,  20 листопада відкрили перший в Україні пам’ятник видатному поетові Богдану-Ігорю Антоничу. Місце для нього обрали невипадково: Богдан-Ігор Антонич довгий час орендував квартиру за адресою: вул. Городоцька, 50, що навпроти цирку.
 
«Львівський пам’ят­ник Богдану-Ігореві Ан­то­ничу є першим пам’ят­ником поету в Україні. Ще один пам’ятник є у селі Новиця на Лемківщині (тепер територія Польщі), де народився поет»,— зазначив голова товариства «Надсяння» професор Володимир Середа.
 
Нагадаємо, Богдан-Ігор Антонич — україн­ський поет, прозаїк, перекладач, літературо­знавець через офіційну заборону ширше знаний лише з середини 1960-х. У його поезії є філософська лірика, релігійні, космічні мотиви, відгомін лемківського фольклору і язичницької символіки, а також впливи Омара Хайяма, Уолта Вітмена. Твори Антонича перекладені багатьма мовами світу. Помер Антонич на двадцять восьмому році життя після перенесеного апендициту та наступного запалення легенів. Похований у Львові на Янівському цвинтарі.
 
Урочисте відкриття львівського пам’ятника відвідали владика Венедикт, мер Львова Андрій Садовий, дослідник творчості Богдана-Ігоря Антонича Данило Ільницький та заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський.
 
«Торік ми освячували пам’ятник Митрополиту Андрею, цього року освячуємо пам’ятник Богдану-Ігорю Антоничу, — констатував владика Венедикт. — Чому ми ставимо ці пам’ятники? Вони важливі для нас. Богдан мав надто коротке життя. Але за 28 років свого життя він зробив багато. В цьо­му унікальному житті він був особою ніжною, тендітною, делікатною, милосердною, але, з іншого боку, у трудних складних ситуаціях міг чинити принципово і дуже твердо, бо жив правдою».
 
Монумент встановлено за результатами Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращу концептуальну ідею пам’ятника поету Богдану-Ігорю Антоничу у Львові. Переможцем стала авторська група у складі архітекторів Белюха, Лібич, Матушкова та скульптора Одрехівського.
 
Виготовлення пам’ят­ника тривало близько трьох місяців. Переможцем тендеру на проведення необхідних робіт стало ТОВ «Теко Лімітед», з яким на початку липня Галицька РА уклала відповідну угоду.
Висота бронзової композиції — 4,5 метра, кам’яний п’єдестал — 1,8 метра, загальна висота — понад 6 метрів.