Час для гривні: чому зміцнилась нацвалювалюта і скільки триматиметься курс

23.11.2016

Національний банк України знову зміцнив нашу національну валюту. Станом на вчорашній день гривня подорожчала на 11 копійок — до 25,78 гривень за долар.

Це вже другий день, коли наша валюта дорожчає. Як відомо, позавчора гривня укріпилася на 16 копійок. 

Хто і як повернув курс?

Сталося це після назагал невдалого минулого тижня, коли національна валюта подешевшала із 25,58 до 26,05 за один долар.
 
Середньозважений курс на міжбанку минулого тижня зріс на 1,1%.
 
Заступник голови Національного банку Олег Чурій пояснив це політичною нестабільністю і застеріг, що подальше розхитування державного човна створить відчутний шторм на фінансовому ринку. 
 
Подібних злетів і падінь валютний ринок не бачив уже більше місяця. Падіння курсу гривні аналітики пояснюють розривом між міжбанком і чорним ринком, який почав активно зростати у жовтні.
 
Коли ж він перевищив гривню, котирування міжбанку потяглися за готівковим курсом — надто вже великою була спокуса заробити на спекуляціях.
 
Утім  високим курс протримався усього два дні. Після того як НБУ продав на аукціоні 33,6 мільйона доларів, «бакс» почав дешевшати.
 
Закріпив тенденцію аукціон на 26 мільйонів доларів, що його провів Нацбанк у п’ятницю, задавши таким чином правильний курс напередодні вихідних. 
 
Саме два вчасно проведені аукціони, як вважають експерти, і збили злет валютного курсу. Але не лише вони.
 
За гривню грали так звані «бюджетні дні» — коли експортерам треба було продати валюту, щоб заплатити податки. По-друге, Нацбанк зняв із ринку надлишкову ліквідність, продавши депозитні сертифікати на 5 мільярдів гривень.
 
Залишки на кореспондентських рахунках банків одразу ж скоротилися приблизно на цю ж суму. 
 
На цьому тижні ситуація назагал збережеться.
 
«Бюджетні дні» продовжаться, експортерам треба буде продавати валюту, щоб забезпечити свої зобов’язання перед державою.
 
Які виплачують, як відомо, у гривні. Не очікується неприємностей і на готівковому ринку, який саме і розхитав курс минулого тижня.
 
По-перше, розрив між чорним і міжбанківським курсом скоротився, а отже, можливостей для спекуляцій не залишається.
 
По-друге, учасники ринку відчули позицію НБУ, який своїм виходом на аукціон показав, що не готовий до долара, дорожчого за 27 гривень.
 
І, нарешті, останнє — у регулятора є всі можливості усунути перекоси попиту-пропозиції, які очікуються найближчими днями. 
 
«За нашими оцінками, на нинішньому тижні гривня стабілізується, а до вихідних офіційний курс долара, що його встановлює Національний банк, перебуватиме на рівні 26 гривень. До цього ж рівня знижуватимуться і курси на готівковому ринку», — сказав старший аналітик компанії «Альпарі» Вадим Іосуб. 

Чому дорожчає і дешевшає гривня?

На думку Іосуба, нині режим курсоутворення можна охарактеризувати як близький до плаваючого.
 
«Курс формується під дією попиту і пропозиції, а НБУ втручається у хід торгів за допомогою інтервенцій для зменшення сильних коливань — як у бік послаблення курсу, так і його зміцнення», — каже він.
 
При цьому на тренди — дорожчатиме гривня чи падатиме — Нацбанк нині не впливає.
 
«Вони формуються під впливом поточного рахунку, девальваційних очікувань населення, емісії грошей — насамперед для виплати вкладникам збанкрутілих банків та інших фундаментальних факторів, — продовжує аналітик. — Адже головною особливістю плаваючого курсу є те, що він завжди відповідає поточним макроекономічним умовам». 
 
Це, так би мовити, бочка меду, яка спрямована на розвиток в Україні цивілізованого валютного ринку. Проте існує і ложка дьогтю. У нашому випадку це суворі адміністративні обмеження, що їх запровадив Національний банк.
 
«Ці обмеження суттєво ускладнюють арбітраж між різними сегментами валютного ринку. Зокрема, між міжбанком і готівковим ринком. Звідси з’являється не один, а кілька валютних курсів, проти чого завжди і послідовно виступає МВФ. Утім, судячи з усього, така ситуація тимчасова, і курси на міжбанку і готівковому ринку зійдуться», — вважає Іосуб. 
 
Стверджувати, що девальвація неминуча, сьогодні також не можна.
 
«Завжди є варіанти, які залежатимуть від жорсткості монетарної політики Національного банку і бюджетно-податкової політики. Пом’якшення політики, зниження ставок, емісія грошей, зростання витрат бюджету призведуть до девальвації. І навпаки, жорстка і відповідальна політика зупинить її. Який шлях вибере влада, наразі прогнозувати ще завчасно», — стверджує він.
 
На думку експертів, курс гривні нині й справді доволі відчутно залежить як від політичної стабільності, так і від дій регулятора. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Грошей не буде? Не дуже й хотіли!
 
Питання виділення Україні наступного траншу відсутнє в плані роботи Ради директорів Міжнародного валютного фонду, розписаному до початку грудня.
 
Не йдеться у плані  і взагалі про українське питання. Раніше, нагадаємо, МВФ заявив, що Україні потрібен додатковий час для виконання поточного етапу програми розширеного фінансування.
 
Утім, українську владу така ситуація, схоже, зов­сім не налякала.
 
«Усе пропало» не буде», — сказав міністр фінансів Олександр Данилюк, відповідаючи на запитання, які наслідки чекають Україну, якщо МВФ не виділить транш у цьому році.
 
Транші МВФ ідуть не в бюджет, а в резерви НБУ. Наступний — не виняток. Навіть якщо ми не отримаємо його цього року, в нас не буде необхідності шукати гроші для його заміщення, як, наприклад, у випадку з неотриманням макрофінансової допомоги від ЄС або недоотримання доходів від приватизації», — заявив він.