Майстрині з Оріхівщини вишили рекордну ілюстровану книгу-складанку «Кобзарю-200»

23.11.2016
Майстрині з Оріхівщини вишили рекордну ілюстровану книгу-складанку «Кобзарю-200»

Так виглядає вишитий збірник творів Тараса Шевченка. (Фото надане організаторами.)

Своєрідний рекорд ус­­та­новили майстрині-вишивальниці Оріхівщини, що на Запоріжжі. Вони вишили найдовшу ілюстровану книгу-складанку «Кобзарю-200».
 
Організатором виступила Лідія Мельник, провідний методист Оріхівського районного будинку культури. Цими днями у Києві рекорд занесено до Національного реєстру рекордів України.
 
Розмір ілюстрованої книги, яка складається з 26 сторінок,  становить 14 метрів 30 сантиметрів. 
 
— У 2014 році в Оріхівському районі проходила акція, присвячена 200-річчю Тараса Шевченка «Віршами твоїми натхненно творимо», тоді була вишита книга за творами Кобзаря, — розповідає Лідія Мельник. — Майстриня вишивки Катерина Чаусова з Оріхова  та працівники районного будинку культури взяли участь у заключному етапі обласної культурно-мистецької акції «В сім’ї вольній, новій» у Запоріжжі, де представили вишиту книгу за творами Тараса Шевченка — унікальний спільний витвір майстринь усіх куточків Оріхівського району.
 
На сьогодні це найбільша в Україні вишивка за мотивами творів Тараса Шевченка. Над книгою працювали понад двадцять майстринь.
 
Кожна з них вишивала улюблений вірш Кобзаря, прикрашаючи сторінку народним орнаментом і малюнками з творів.
 
«Усі роботи зроблені з такою любов’ю і майстерністю, що сльози гордості навертаються на очі за наших умільців», — зазначила Олена Качур, керівник  відділу культури і туризму Оріхівської районної державної адміністрації , заслужений працівник культури України. — Ми пишаємося нашими талановитими земляками, які прославляють Оріхівський край».