Зверне гори вже в перші дні

23.11.2016
Учора президент-елект Дональд Трамп звернувся до американців через відеоролик на порталі YouTube. У ньому він розповів про свої плани на перші сто днів президентства. 
США вийдуть iз Транстихоокеанського торговельного партнерства (ТТП) у перший же день президентства Дональда Трампа. Угоду між дванадцятьма державами Трамп назвав «катастрофою» для його країни. «Замість цього ми укладатимемо справедливі двосторонні угоди, які повернуть в Америку робочі місця та виробництво», — додав мільярдер.  
Угода про ТТП була одним з найважливіших елементів політики нинішнього президента Барака Обами, який прагнув через неї посилити співробітництво між США та ­Азією. Ця торговельна угода була однією з найобговорюваніших тем під час виборчої кампанії у США. На думку широкого загалу, укладення ТТП призвело до скорочення робочих місць та виробництва.
 
Найбільшу у світі зону вільної торгівлі планували створити 12 країн Тихоокеанського партнерства, у яких мешкає 800 мільйонів людей та які забезпечують 40 відсотків світового ВВП. Документи про заснування ТТП після десяти років переговорів у жовтні 2015 року підписали Австралія, Бруней, В'єтнам, Канада, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сингапур, США, Чилі та Японія. Але вона ще не ратифікована окремими державами. Цей пакт розглядали як наріжний камінь торгової політики президента Барака Обами. Угода передбачає повне скасування мит на товари і послуги в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Мета — поглибити економічні зв'язки і стимулювати економічне зростання. Але опоненти угоди кажуть, що переговори щодо угоди були таємними, а переваги вона надає лише великим корпораціям.
 
Політик поділився у відеоролику й іншими своїми планами на перші дні президентства. Передусім Трамп пообіцяв зменшити «обмеження, що вбивають робочі місця» у вугільній галузі, і припинити зловживання з візами. Трамп також повідомив, що розпочне своє президентство з боротьби з корупцією та бюрократією, щоб «реформувати політичний клас, відбудувати середній клас і зробити Америку кращою для всіх». Він також повідомив, що запровадить заборону на лобіювання, яка буде обов'язковою для всіх членів уряду на п'ять років, аж до їх виходу з адміністрації. У галузі національної оборони Трамп пообіцяв, що його уряд підготує «план захисту ключової американської інфраструктури від кібератак та всіх інших форм атак».
 
Президент-елект також додав, що процес приготування передачі влади від однієї адміністрації до іншої відбувається «справно та ефективно», чим спростував повідомлення ЗМІ про те, що в його команді панують хаос, суперечки та запізнення у процесі передачі влади. Водночас він нічого не сказав про програму медичного страхування Obamacare або стіну на кордоні з Мексикою — дві важливі теми його передвиборчої кампанії.
 
Обіцянки Трампа є обнадійливими для американців, але частина міст уже заявила, що не має наміру підпорядковуватися розпорядженням нового президента. Це передусім стосується затримань та депортації тих нелегальних мігрантів, які в минулому вчинили злочини. У США перебувають близько 11 мільйонів нелегалів. До групи міст-бунтівників уже увійшли Нью-Йорк, Чикаго, Сан-Франциско, Санта-Фе та Балтімор. 
 
Трамп у відповідь пообіцяв, що у перші 100 днів свого президентства заблокує федеральні фонди для цих та інших американських метрополій, які будуть захищати своїх мешканців iз неврегульованим імміграційним статусом. Такі міста у США називають «санктуаріями». Лише Нью-Йорк iз цієї причини може недоотримати з федеральних фондів понад 10 млрд. доларів. Але мер Нью-Йорка Білл де Бласіо наголосив, що не має наміру розбивати родини. Такої ж позиції дотримується влада інших згаданих вище міст. Американське законодавство дозволяє штатам проводити свою власну імміграційну політику та ухвалювати власні рішення у цьому питанні.