Як вони оСМІЛились: Сміла замерзає через приватного постачальника

23.11.2016
Як вони оСМІЛились: Сміла замерзає через приватного постачальника

Холодна осінь 2016 року.

У місті Сміла на Черкащині у своїх квартирах мерзнуть люди. Адже там відключили майже 20 котелень. І таке «кіно» — вже вчетверте від початку опалювального сезону.
 
Місто, яке за кількістю жителів є одним із найбільших після обласного центру, потерпає від свавілля приватного постачальника тепла — ТОВ «Сміла Енергоінвест», угоду з яким міська влада уклала три роки тому і аж до 2030 року. Причому, кажуть, що сам договір про співпрацю написаний таким чином, що коли місто захоче розірвати його, то вимушене буде сплатити чималий штраф.
 
І хоча наразі у Смілі вже змінилися два міських голови (останньому тут виказали недовіру), натомість така «далекоглядна угода» взяла у заручники жителів усього районного центру. І це притому, що рівень розрахунків смілян за спожите тепло становить 132%. Але люди мерзнуть у власних помешканнях через нахабство постачальника і його «маніпуляції» з теплом.
 
Газовий вентиль ТОВ «Сміла Енергоінвест» перекрив ПАТ «Черкасигаз» через накопичені більш  як 90 млн. грн. боргу перед НАК «Нафтогаз». 
 
Обласна влада не стоїть осторонь у цьому резонансному конфлікті і шукає з нього вихід. У попередні відключення вона добивалася, аби котельні знову вмикали. Щоб люди не мерзли, замість приватника із засіків державного, обласного, міського та районного бюджетів зібрали та виплатили 1 млн. 800 тис. грн. боргу. 
 
Але цього разу голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко на селекторній нараді, коли дізнався, що нинішній виконувач обов’язків міського голови Сміли Віктор Федоренко у відпустці, заявив, що йому урвався терпець.
 
Як повідомили «УМ» у Черкаській ОДА, Юрій Ткаченко вже звернувся до обласного управління поліції та обласної прокуратури з проханням відкрити кримінальну справу за зрив опалювального сезону в Смілі, спричинений бездіяльністю ТОВ «Сміла Енергоінвест» та чиновниками Смілянської міської ради. Водночас очільник області хоче звернутися до Верховної Ради з проханням призначити у Смілі вибори міського голови.