НОВИНИ ПЛЮС

23.11.2016

Генпрокурор звітує про справи Майдану

У справах проти активістів Майдану засуджено 35 осіб, 152 особи перебувають у судових процесах, близько 190 — під досудовим слідством. Про це повідомив Генпрокурор Юрій Луценко. Водночас Луценко зауважив, що «не притягнуто до відповідальності тих, хто віддавав наказ убивцям. Так, убивці — на лаві підсудних, але ті, хто вкладав їм у руки зброю, хто давав наказ вбивати мирних людей — ховаються у Москві», — зазначив Генпрокурор.
За даними Hromadske.Ua, «Справа Майдану» нараховує 89 кримінальних проваджень, у яких розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків). Потерпілими у «справі Майдану» є 1973 учасників акцій протесту та близько 900 силовиків.

Політв’язень Станіслав Клих

За словами адвоката Вісхана Басаєва, громадянин України, політв’язень Станіслав Клих, визнаний у Росії винним в образі прокурора, не давав звіт своїм діям. «Станіслав Клих зізнався мені, що не знав, що ображає прокурора, оскільки той не був у форменому одязі», — пояснив адвокат.
За його словами, Клих не вважає себе винним за тими звинуваченнями, за якими його судили у Верховному суді Чечні. «Тому під час процесу він відчував психоемоційний стрес і мимоволі висловив образи», — зазначив Басаєв.
Як відомо, 26 травня Верховний суд Чечні виніс вирок Карпюку та Клиху у справі УНА-УНСО, звинувативши їх в участі в першій і другій чеченських війнах: Клих отримав 20 років, а Карпюк — 22,5 роки суворого режиму, а 21 листопада Заводський райсуд Грозного засудив Клиха у справі про образу прокурора Саламбека Юнусова до 240 годин обов’язкових робіт, замінивши їх на один місяць позбавлення волі.

Сонячна електростанція у Чорнобилі

Дві китайські компанії  планують побудувати сонячну електростанцію потужністю один гігават у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС. Початок будівництва заплановано наступного року, інформує Reuters. «Будуть значні соціальні та економічні вигоди, у міру того як ми спробуємо відновити колись постраждалий регіон за допомогою екологічно чистих і відновлюваних джерел енергії», — прокоментував голова компанії GCL-SI Шу Хуа. Компанія не повідомила, скільки це коштуватиме, також не стали розкривати інформацію, де саме будуватиметься нова електростанція.

Напад на митницю

У вівторок серед білого дня близько 20 осіб, одягнутих у камуфляжну форму, увірвалися до приміщення адміністративної будівлі Одеської митниці, побили охоронця і розгромили один із кабінетів, повідомила місцева поліція. «На місце пригоди негайно прибули співробітники ГУНП в Одеській області та завадили назріваючому конфлікту та порушенням публічної безпеки. Всі зловмисники доставлені до Малиновського відділу поліції», — додали у відомстві.
Як відомо, керівник одеської митниці Юлія Марушевська, яка є представником команди екс-«губернатора» Одеської області Міхеіла Саакашвілі, наразі перебуває у процесі відставки.

Демонтаж у Києві

У середу 23 листопада в центрі Києва почнеться демонтаж двох незаконно надбудованих поверхів Будинку профспілок, повідомив у соціальній мережі радник мера Києва Дмитро Білоцерковець. «Усі підготовчі процедури завершено, виконавча служба повідомлена», — написав він. Процес демонтажу може зайняти кілька місяців.
Нагадаємо, розпочалося будівництво у жовтні 2014-го на даху Будинку профспілок, який згорів у лютому того року під час Революції гідності.
Згодом стало відомо, що два поверхи загальною площею близько 800 квадратних метрів надбудували незаконно. Цьогоріч 23 березня Вищий господарчий суд зобов’язав Київську міську раду профспілок  та ТОВ «Європолекс» демонтувати незаконну надбудову. 

Із конкурсу — у важкому стані

Учасники танцювального колективу «Галатея» з пристоличного міста Бровари — 18 дітей — постраждали від отруєння під час поїздки на конкурс у Кам’янець-Подільський. Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Київської ОДА Олександр Горган. «Масове отруєння. Працівники служби екстреної медичної допомоги Київської області зустрічають на залізничному вокзалі «Київ-Пасажирський» 18 хворих дітей (з них троє у важкому стані)». На місці працювали аж 12 бригад екстреної медичної допомоги. Причина отруєння з’ясовується. n