Як уникнути варикозу та як ефективно його лікувати - поради лікаря

23.11.2016
Як уникнути варикозу та як ефективно його лікувати - поради лікаря

Ігор Криворук. (Фото Юрія ТИМОФЄЄВА.)

Спочатку на ногах з’являється ледь помітна голуба  сіточка. Не звернете на неї увагу — і за  десяток-другий років вени почнуть виступати з-під шкіри важким клубком.

А там і до трофічних виразок недалеко.  

Найсумніше доводиться жінкам — у них варикозне розширення вен на ногах виявляють у віці від 25 до 45 років.

Пік захворюваності в чоловіків припадає на 45-50 років. Отже, йдеться не про глибоких стариків, а про людей дуже активного віку.

Як уникнути варикозу? Як ефективно його лікувати? З цими запитаннями «УМ» звернулася до кандидата медичних наук, заступника головного лікаря з хірургічної допомоги Олександрівської лікарні м. Києва Ігоря Криворука.

Спадковість і дідівські методи

— Ігоре Григоровичу, багато хто переконаний, що найбільші проблеми варикозу — то важкість у ногах і випнуті вени. І це, мовляв, такі дрібниці, що на них і зважати не треба, адже йдеться не про інсульт. Чи справді варикоз такий безпечний?
 
— Той, хто так вважає, легковажно ставиться до свого здоров’я. Варикоз справді починається з того, що не становить загрози для життя: з важкості в ногах, нічних судом, набряків наприкінці дня, свербежу, синіх прожилок на шкірі ніг, а закінчується тромбами. Небезпечною для життя є не сама варикозна хвороба, а тромбо­флебіт (запалення внутрішньої стінки вени), який вона може спричинити. Він призводить до утворення тромбів, які можуть перекривати просвіт вени, а також, відриваючись від стінки судини, потрапляти в легені, і тоді може настати миттєва смерть. Тобто насправді варикоз — доволі підступна хвороба. Тож за перших її ознак потрібно звернутися до судинного хірурга й пройти відповідне обстеження.
 
— Яким чином його проводять?
 
— Ідеться, насамперед, про так зване ультразвукове дуплексне сканування. За його допомогою можна визначити швидкість кровотоку, діаметр вени, оцінити роботу клапанів і стан судинних стінок. Тобто можна точно відповісти на запитання, чи є в людини варикоз. 
 
— Припустімо, діагноз підтвердився. Лікує хворобу хірург. Чи означає це, що операції не уникнути? Адже існує, наприклад, старий дідівський метод: п’явки.
 
— Усе залежить від того, наскільки пошкоджено вени. Однак одразу хочу наголосити: таблетки, мазі, дідівські п’явки насправді не ефективні. Всі препарати, які поліпшують відтік венозної крові, діють доти, доки їх уживають, тобто вони можуть лише зняти симптоматику, наприклад, набряки. Але варикоз вони не вилікують. Так само, як компресійна білизна чи зміна способу життя. Препарати, фізичні вправи, спеціальні шкарпетки чи панчохи, на жаль, лише уповільнюють розвиток хвороби. Те саме можу сказати про різноманітні засоби народної медицини: вони лише на деякий час можуть зняти набряк або послабити біль.
 
— Виходить, варикозу можна позбутися лише разом з ураженою веною?
 
— Якщо вести мову про вкрай важкі випадки, то так. Адже часто варикоз є генетично зумовленим захворюванням. Річ у тім, що основна його причина — вроджена слабкість з’єднувальної тканини, передається дітям у спадок від батьків. Можна вирізати вену, але перепрограмувати з’єднувальну тканину неможливо. 
 
— Але якщо йдеться про генетику, то чому лікарі радять для профілактики варикозу не носити, наприклад, взуття на високих підборах?
 
— Тому що, крім генетики, спрацьовують інші фактори, наприклад, надмірна вага, зміни гормонального фону в жінок, вагітність і пологи. Важливим є й так званий професійний чинник, коли людина під час роботи змушена довго стояти або сидіти нерухомо (кухарі, хірурги чи офісні працівники). Усі ці негенетичні фактори сприяють розвитку хвороби, а в деяких випадках можуть спричинити її. 

Лазер і скальпель

— Повернімося до методів лікування. Отже, ефективними можуть бути лише хірургічні методи. А якщо говорити про початкові етапи розвитку хвороби?
 
— Хірургічні методи не завжди означають операцію. Особливо на початку хвороби. Лікування можна обмежити так званою склеротерапією. У разі її застосування вражені вени не видаляють, а склеюють спеціальними препаратами, які вводять за допомогою звичайнісінького шприца. Склеєна вена перестає функціонувати, і кров починає вільно відтікати здоровими венами. Склеротерапія дуже добре допомагає в разі так званих судинних зірочок — голубої сіточки, що проступає крізь шкіру.
 
Процедуру роблять амбулаторно, без анестезії, вона триває до 15 хвилин і є практично безболісною. Сеанси склеротерапії відбуваються раз на тиждень. Зазвичай для того, щоб розв’язати проблему, достатньо до шести сеансів для кожної ноги. Голуба сіточка може зникнути вже за кілька тижнів після останньої процедури. Внаслідок склеротерапії поліпшується кровотiк у здорових венах, активізуються процеси живлення в тканинах. Симптоми захворювання або зовсім зникають, або їх прояв значно зменшується.
 
— А коли вести мову не про дрібні судини, що утворюють голубу сіточку, а про більші, то їх також можна склеїти?
 
— Більші судини можна лікувати за допомогою лазерної коагуляції. Щоправда, їхній діаметр не має перевищувати 15 мм. 
Процедуру проводять під місцевою анестезією, вона триває від 40 хвилин до однієї години й полягає в тому, що вену зсередини опромінюють лазером, який ніби запаює судину. Сьогодні лазерну методику вважають дуже ефективною. Бинти з ніг пацієнта можна зняти вже за 48 годин після процедури. 
Зазначу, що коли діаметр вени перевищує 15 мм, то лазер малоефективний, і після процедури може виникнути рецидив захворювання.
 
— А в яких випадках видаляють усю вену?
 
— Видалення вени разом з її притоками, тобто флебектомію, здійснюють тоді, коли у хворого змінюється колір шкіри, з’являються важкі набряки чи навіть трофічні виразки. Операція триває під загальним наркозом іноді до двох годин. Коли підшкірну вену видалено, її функцію беруть на себе так звані глибокі вени.
 
— Яких рекомендацій має дотримуватися людина, котрій видалили вену? 
 
— Вони мало чим відрізняються від рекомендацій для профілактики варикозу. Зокрема, потрібно:
 
* 4-6 місяців носити компресійну білизну (гольфи або панчохи);
* уникати значних фізичних навантажень, наприклад, не піднімати більше як 7-8 кг;
* не перебувати тривалий час нерухомо у вертикальному положенні;
* не сидіти довго, особливо заклавши ногу за ногу, перетискаючи в такий спосіб вени; 
* у жодному разі не набирати вагу;
* не робити жодних теплових процедур на нижні кінцівки, особливо уникати саун, соляріїв, гарячих ванн, засмаги.
* не носити взуття на високих підборах.
 
Якщо дотримуватися цих рекомендацій, то можна не лише уникнути післяопераційних ускладнень, а й значно уповільнити розвиток варикозної хвороби в людей, схильних до неї. 
А головне — людина, що має спадкову схильність до варикозу, обов’язково має раз на два роки консультуватися в судинного хірурга, робити ультразвукове дослідження.
І ще раз хочу наголосити: навіть коли уражену вену видалено, хвороба не відступає назавжди, якщо організм людини має до неї схильність. Варикоз — це проблема, яку потрібно тримати на постійному контролі. 
 

ЗОВСІМ НЕ ХИТРІ ХИТРОЩІ

— Якщо під час роботи ви змушені весь день сидіти, кладіть ноги на стілець або спеціальну підставку. Окрім того, кожні півтори-дві години вставайте й 10-15 разів підніміться на ногах, відриваючи п’яти від підлоги (м’язи під час таких вправ працюють, як насос, допомагаючи венозному кровотоку;
— якщо ви працюєте весь день на ногах, то щогодини по 5-7 хвилин навантажуйте м’язи ніг: пройдіть, зробіть кілька присідань, перекотіться з носків на п’яти;
— одразу після сну не підводьтеся ривком із ліжка. Спочатку виконайте кругові рухи стопами, потім згинайте-розгинайте ноги в колінах, зробіть вправу «велосипед» і лише після цього вставайте;
— щодня відпочивайте лежачи, поклавши ноги на подушку чи валик;
— обливайте ноги прохолодною водою: від пальців до п’ят, після цього вгору по гомілці до колінної впадини, потім по передній частині ноги: від пальців до коліна;
— якомога частіше ходіть по воді, високо піднімаючи ноги. Взимку цю процедуру робіть у ванні.
Із приводу додаткових рекомендацій зверніться до судинного хірурга в найближчiй поліклініцi. 
 

ВАРИКОЗ І СПОРТ

Якщо ви звикли займатися спортом ще до того, як у вас розвинулася варикозна хвороба, в жодному разі не полишайте тренування.  Просто виберіть для себе ті види спорту, які допоможуть вам протистояти варикозу. Отже, фахівці рекомендують:
 
Плавання або аквааеробіка. Ці види спорту є найбільш корисними у разі виникнення варикозу. Рiч у тiм, що дихання у воді є дуже енергійним, що сприяє посиленню обмінних процесів і зміні складу крові.
 
Спортивна хода. Дуже важливо, щоб прогулянки на свіжому повітрі не викликали дискомфорту. Спортивною ходьбою рекомендується займатися щодня як мінімум упродовж півгодини. Дуже важливо при цьому приділяти увагу своєму диханню — вдих і видих потрібно робити через кожні три кроки.
 
Велоспорт. Цей вид фізичної активності досить ефективний, адже він передбачає рух ногами в певному темпі, що виключає розвиток застійних явищ у ногах. 
 
Біг. Бігати рекомендується на свіжому повітрі, оскільки це дозволяє збагачувати кров киснем. Однак перед початком тренувань  необхідно проконсультуватися з лікарем. Тільки фахівцеві під силу визначити оптимальний обсяг навантажень на ноги. 
 
Тренажери. Ставку рекомендується робити на тренажери, на яких вправи виконуються лежачи. Крім того, слід виключити навантаження, які передбачають підняття великої ваги. 
 
Фітнес. Заняття фітнесом теж цілком припустимі на ранніх стадіях варикозу. Однак спочатку варто проконсультуватися з лікарем, який підбере оптимальні вправи. 
 
Танці. Занадто енергійні рухи під час танцю можуть зашкодити. Отже, від  самби, румби,  рок-н-ролу й інших запальних танців варто відмовитися. Навіть від польки — через її стрибки. А от вальс, танго — ці танці періодично можна собі дозволити. 
 

ОСЬ ТАКА МЕХАНІКА

Венами наша кров піднімається вгору, до серця. Щоб цей процес став можливим, природа передбачила у венах спеціальні клапани. Якщо вена розширилася, клапани перестають належним чином виконувати свою функцію — і відтік крові уповільнюється. Чим гірше циркулює кров, тим більше розтягується вена й тим стрімкіше розвивається варикоз.