На Донбасі загинув один і поранено трьох захисників України

24.11.2016
На Донбасі загинув один і поранено трьох захисників України

Розвідник "Паук". (Фото з ФБ-сторінки В'ячеслава Аброськіна)

 На східному фронті ворог потроху нарощує інтенсивність обстрілів. За даними штабу АТО, минулої доби бойовики обстрілювали позиції ЗСУ 25 разів. При цьому село Красногорівка вже другий день поспіль обстріляли з установок залпового вогню «Град-П» («Партизан»). 
 
Через вогонь iз кулеметів прикордонникам навіть довелося призупинити роботу контрольного пункту «Мар’їнка». Водночас, попри обіцянки, терористи так і не відновили в середу пропускні операції на контрольному пункті «Золоте».
 
Зауважимо, що питання району міста Золоте, звідки вже відведено війська обох сторін, за словами представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми, наразі є одним iз головних питань на перемовинах у Мінську. Пан Кучма нагадує, що пунктів пропуску в Луганській області мало і Золоте грало б важливу гуманітарну роль, особливо напередодні зими. Утім бойовикам, схоже, байдуже до цього. 
 
 Водночас на лінії фронту минулої доби загинув один захисник України, ще трьох поранено. За словами речника Міноборони з питань АТО Андрія Лисенка, український воїн загинув, а ще один отримав поранення в бою з окупантами поблизу селища Водяне, що під Маріуполем. 
 
Начальник поліції Донеччини В’ячеслав Аброськін додає, що йдеться про важке поранення розвідника з позивним «Паук», і просить помолитися за патріота. Адже наразі «Паук» перебуває в реанімації, медики ведуть боротьбу за його життя. За словами пана Аброськіна, поранений розвідник улітку взяв у полон вісьмох терористів, за що був представлений до нагороди, але досі її не отримав. 
 
                                                        "Паук" із полоненим бойовиком. 
 

«Він – наш бойовий побратим. Брав активну участь в Революції гідності. Був на Майдані у «Правому секторі». З Майдану пішов на війну. Спочатку добровольцем, а потім перевівся до ЗСУ. І привів із собою 15 товаришів. Він отримав важке поранення захищаючи Маріуполь. Просто помоліться за нього. Він один з кращих і один з небагатьох із ким я пішов би у розвідку. Він має жити», - написав пан Аброськін про побратима «Паука». 

 
Ще одного воїна було поранено під час обстрілу шахти «Бутівка», що поблизу окупованого Донецька. А іншого, згідно з даними Луганської облдержадміністрації, поблизу міста Щастя, де російські диверсанти з так званої «ЛНР» намагалися прорвати позиції ЗСУ. 
 
ДО РЕЧІ
Упродовж чотирьох років Мін­оборони Росії відшкодувало витрати на похорон понад тисячі діючих військовослужбовців і громадян, які проходили військові збори. Це ви­пливає з даних, які міністерство надало у відповідь на офіційний запит російського агентства РБК.
 
  Згідно з відповіддю, на ці цілі було витрачено не більше 52,3 млн. руб. Цю оцінку отримано з урахуванням відомостей Міноборони, що в 2013—2016 роках на поховання військовослужбовців, військових пенсіонерів i ветеранів було спрямовано не більше 20,9 млрд. руб., а частка витрат на поховання діючих військовослужбовців і громадян, покликаних на військові збори, які загинули при проходженні військової служби (військових зборів) або померли внаслідок каліцтва чи захворювання, «не перевищує 0,25%».
 
 За даними члена президентської Ради з прав людини Сергія Кривенка, за період iз 2014 до середини 2015 року в російській армії загинуло 150 осіб. При цьому експерт погоджується, що реальна цифра армійських втрат могла бути вдвічі більшою. Кривенко також пояснив, що половина з виявлених ним загиблих військових у 2014—-2015 роках, швидше за все, відноситься до втрат у ході «української кампанії».