Хитрощі не допомогли: Горішні Плавні здолали Комсомольськ

24.11.2016
Хитрощі не допомогли: Горішні Плавні здолали Комсомольськ

(Фото з сайта rbc.ua.)

Нарешті завершилися декомунізаційні пристрасті довкола Комсомольська: Вищий адмінсуд столиці відхилив позов Горішньоплавнівської міської ради до ВР України про скасування перейменування міста (мерія просила суд визнати рішення ВР про зміну назви міста незаконним) i поставив крапку в епопеї, пов’язанiй iз перипетіями щодо перейменування одіозного міста.  
 
Нагадаємо, ще 19 травня 2016 року постановою ВР 50-тисячний Комсомольськ, що на Полтавщині, в рамках декомунізації  перейменували в Горішні Плавні (за назвою села, яке знаходилося за три кілометри від новобудови й уже вимирало в часи будівництва міста).
 
Та нова назва деяким комуно-соціалістам при місцевій владі стала поперек горла й вони категорично відмовилися виконувати «вказівки згори». 
 
Старі комсомольці, які засіли у владних місцевих кабінетах, на які лише хитрощі не йшли, аби залишити стару назву: влітку міська рада знайшла дивний і абсурдний вихід із ситуації, по-«новому» розшифрувавши Комсомольськ.
 
За їхньою версією, комсомол — це вже не «Всесоюзний Ленінський комуністичний союз молоді», а «КОлектив Молодих СОціально МОтивованих Людей Справжніх Козаків». І за таке рішення міська рада проголосувала одностайно!..
 
«Через цих ідіотів, що сидять у міській раді, тепер із нас сміється вся Україна», — так тоді відреагували на викрутаси своїх «міськрадівців» місцеві жителі, що мали здоровий глузд. 
 
До речі, з Леніним, який стояв на головній площі перед міською радою до червня 2015 року, місцеві «князьки» також «роз­прощалися» зі «скрипом» лише через 1,5 року після початку «ленінопада».
 
Декілька років тому мені довелося побувати у Комсомольську — типовому, новітньому радянському породженні: непримітному містечку із суцільних «хрущовок».
 
Та це й не дивно, адже місто засноване у 1960 році й споруджувалося на піщаних дюнах як мономісто для проживання майбутніх працівників Дніпровського гірничозбагачувального комбінату (зараз Полтавський ГЗК).
 
За даними дослідників, назву майбутньому місту над Дніпром зініціювала московська газета «Комсомольская правда», яка розмістила заклик «Есть город Комсомольск-на-Амуре, будет город Комсомольск-на-Днепре!» У січні 1961-го в центрі селища встановили щит із написом: «Здесь будет построен город Комсомольск-на-Днепре. 1961». 
 
Уже тепер, як зауважив одразу після «бунтівного» засідання міськради керівник Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович: «На жаль, місцева влада продовжує боротися та підбурювати місцевих мешканців розмовами, що вони будуть через суди оскаржувати та повертати попередню назву чи придумувати нову. Нічого цього насправді вже неможливо. А варто було скористатися надзвичайною популярністю цього (Горішні Плавні. — Ред.) дуже гарного та пізнаваного нового бренду».