Великий лідерський свербіж: Саакашвілі і Савченко сплутали карти своїм благодійникам

29.11.2016
Великий лідерський свербіж: Саакашвілі і Савченко сплутали карти своїм благодійникам

У неділю «Рух нових сил Саакашвілі» провів акцію «Покажи червону картку Раді». За даними поліції, помітингувати прийшли 1,5 тисячі осіб.

Що наразі єднає Петра Порошенка та Юлію Тимошенко? Гірке каяття через здатність власноруч створювати проблеми.

Петро Олексійович, мабуть, ладен сам собі надавати тумаків за необачне запрошення в Україну Міхеїла Саакашвілі.

А Юлія Володимирівна з досади рве свою пещену косу, бо перший номер її партійного списку — Надія Савченко — виявилася ще тим «сюрпризом».

І Савченко, і Саакашвілі, наплювавши на вчорашніх благодійників, рушили у самостійне політичне плавання.

Та якщо Савченко принаймні утримується від різко негативних характеристик ЮВТ, то Саакашвілі розійшовся на повну силу і дає такого прочухана Президенту України, що Банкова аж здригається.

Міхо і «класова боротьба»

«Україна молода» вже писала про «Рух нових сил», започаткований колишнім одеським «губернатором» Міхеїлом Саакашвілі. Нова партія Міхо добре вписується в концепцію того єдиного соціального ліфта, який діє в Україні: щоб дістатися «верхів», та ще й набути імунітет, слід за всiляку ціну потрапити до стін Верховної Ради.

Поки що не до кінця сформована політична сила Саакашвілі демонструє посередні успіхи: її рівень популярності коливається від 1,3% (дані КМІС) до 1,5 (Центр Разумкова). Хоча для новачків, котрі щойно заявили про себе, і це, мабуть, непогано. 
 
Чим буде «брати» Саакашвілі виборця, зрозуміло вже зараз. Нещадною критикою влади, загорнутою у полум’яні промови — з цим у харизматичного Міхеїла Ніколозовича жодних проблем немає.

«Ця зграя бариг уже чверть століття дивиться на нас і знущається над нами, вони вважають себе найрозумнішими, тими, хто перехитрив усіх, вони бісяться з жиру... Вони себе називають елітою, але я їх називаю брудними покидьками...

Зрештою, ми повернемо багатство України українському народу. Для цього потрібно діяти рішуче й негайно. Ми створюємо не тільки нову політичну силу, а й новий політичний клас», — ось типовий зразок «рацеї» від Саакашвілі, яку той проголосив у неділю на мітингу «Руху нових сил». 
 
Торувати шлях у політику за допомогою словесного нищення суперника — стратегія не оригінальна, зате дієва та випробувана. Українці люблять, коли когось скидають з п’єдесталів. За проявлене у цьому завзяття промовцю можна пробачити навіть власні промахи, допущені у той час, коли сам критик був при владі. Саме тому зараз знову росте рейтинг Юлії Тимошенко, котра (за даними деяких соціологів) зберігає першість як у президентських, так і парламентських рейтингах. Здатність укотре «купуватися» на гасла популістів — вочевидь, найпитоміша риса українського електорату. 
 
До речі, про електорат. Один iз головних меседжів, з якими Саакашвілі вийшов у неділю на площу, стосувався проведення дострокових парламентських перегонів. Біля пам’ятника Чорноволу екс-президент Грузії закликав своїх прихильників добиватися «перезавантаження» Ради.

«Ми вимагаємо дострокових виборів за новим ви­борчим законом і з новим ЦВК та зі скасуванням депутатського імунітету. Ми мобілізуємо всю Україну цим закликом», — заявив Саакашвілі. У цьому його підтримали присутні тут таки екс-заступник Генпрокурора України Давид Сакварелідзе, екс-глава Одеської митниці Юлія Марушевська і колишній голова Національного агентства з питань державної служби Денис Бродський. Окрім цих людей, на підтримку Саакашвілі виступив також і досить несподіваний персонаж — екс-депутат від Партії регіонів Інна Богословська. 
 
«Сьогодні я пішла на мітинг Саакашвілі. Причина цьому була дуже проста — якби його показували в прямому ефірі телеканали, то я не вийшла б iз дому», — зазначила Богословська на своїй сторінці у «Фейсбуці».  
За акцією під егідою Саакашвілі спостерігали також й інші політгравці. І теж викладали свої враження на «Фейсбук».

«Був на мітингу Саакашвілі. З трибуни не виступав, але годину проговорив iз людьми. Враження — влада всіх дістала, корупціонерів хочуть бачити на стовпах. Найбільш популярне питання — чому «ДемАльянс», партія Саакашвілі, «Сила людей», партія «Хвиля» та інші реформаторські антикорупційні сили не об’єднаються. Моя відповідь — ми зобов’язані бути разом. І впевнений, що будемо», — зазначив нардеп Сергій Лещенко, котрий донедавна був співголовою «ДемАльянсу». 

Чи не одружити Саакашвілі... із Савченко?

І поки «реальна жорстка опозиція» продовжує ритуальні танці довкола свого єднання, її полку непомітно прибуло. Про створення власної політичної сили несподівано заговорила Надія Савченко, котра продовжує залишатися у складі фракції «Батьківщини» (так само, як і нардеп Лещенко лишається у лавах критикованого ним президентського БПП). Заява Савченко спричинила просто-таки нервовий сміх читачів українського сегменту «Фейсбуку».

«Може, нам уже одружити Савченко та Саакашвілі, рішенням суду закріпити за ними авторське право на слово «Рух», попросити вибачення у покійного Чорновола і відправити цю парочку в романтичну подорож?» — запитує політолог Кирило Сазонов. 
 
Жарт виник недарма: ймовірно, Надія Савченко також не утруднюватиме себе креативом і використає в своїх цілях назву найстарішої у незалежній Україні партії. «Я вибираю: вести «Рух» разом iз вами. Тільки не той «Рух», який створює Саакашвілі, і не той, який зараз представляють Кішкарь та Кривенко у Верховній Раді. Це — той «Рух», з яким я познайомилася, який є джерелом цінностей, котрі не були реалізовані, за які виходив Майдан», — говорить Савченко.

Не можна сказати, аби ця заява відзначалася конкретикою. Думку Савченко доволі складно відстежити, проте намір льотчиці застовпити за собою окреме партійне «небо» є очевидним. Водночас депутатка зазначає, що не пориватиме зв’язків із фракцією Юлії Тимошенко. Що ж, це — новий тренд останнього часу: лаяти на всі заставки політсилу, яка дала пропуск до парламенту, але, попри все, залишатися у її лавах. 
 
До речі, відповідаючи на питання журналістів радіо «Свобода» з приводу стосунків з Юлією Тимошенко та перспектив обрання ЮВТ Президентом України, Савченко відповіла так: «У нас робочі стосунки. Я вважаю, що жодна людина, яка протягом 25 років хоч раз була при владі, не може більше бути в ній ніколи».

Втім навряд чи думка Савченко буде вирішальною для Юлії Володимирівни, коли та виставлятиме свою кандидатуру на президентських перегонах. Так само й Надія мало цікавиться тим, що думає ЮВТ iз приводу її «самоволки».

«Я стаю незалежним політиком і пропоную створити фонд, щоб люди бачили, на що витрачаються їхні гроші», — підвела риску Савченко. Всі свої плани епатажна льотчиця озвучила під час ефіру Шустер Live, не уточнивши, щоправда, чого ж вона все-таки прагне більше — політики чи фонду, який акумулюватиме гроші. 
 
Між іншим, питання фінансів при партійному будівництві є ключовим. Хтось мусить вкласти чимало ресурсів і у Саакашвілі, і у Савченко (за умови, що останню дійсно будуть «розкручувати»). На питання про джерела надходжень усі без винятку партійні лідери України відповідають стандартно: це, мовляв, членські внески та окремі пожертви залучених до лав партії свідомих бізнесменів.

Проте за колишньою кремлівської полонянкою і за колишнім «губернатором» Одещини великий бізнес, наскільки нам відомо, не стоїть. Але лідерських амбіцій на порожній шлунок не буває. Коли ми знатимемо, хто насправді підтримує грошима Міхо та Надю, робитимемо висновки про реальні перспективи їхніх прожектів.

А поки що продовжуємо спостерігати за народженням нових партій — політичний «пологовий будинок» в Україні працює нині без вихідних.