Вибіркова амнезія: що "забув", а що "згадав" під час допиту Янукович

30.11.2016
Вибіркова амнезія: що "забув", а що "згадав" під час допиту Янукович

Віктор Янукович знову намагаєтьмя переписати історію.

Допит утікача Віктора Януковича в режимі відеоконференції, який тривав понад шість годин і завершився пізно ввечері в понеділок, лише додав запитань до цього персонажа.

Колишній «гарант» відверто уникав невигідних для себе запитань прокурорів, а говорив лише те, що йому приготувала кремлівська пропаганда, а також те, що він такий «білий і пухнастий», який нібито «зробив усе можливе, щоб не пролилася кров».

За версією Януковича, кров пролилася через лідерів Євромайдану, які рвалися до влади, радикалів у лавах революціонерів, а також через «внутрішню опозицію в лавах регіоналів». 

Вибачаюсь та не каюсь 

Утім представник інтересів сімей постраждалих на Євромайдані у справі за обвинуваченням екс-співробітників спецпідрозділу «Беркут» у вбивстві активістів Євромайдану Євгенія Закревська вважає, що під час допиту Януковича слідство усе ж таки отримало корисну інформацію.
 
«Я вважаю, що ажіотаж навколо допиту перебільшений. Але ті крихти інформації, які ми отримали, також буде використано. Ми також отримали різні підтвердження», — зазначила пані Закревська. 
 
За її словами, втікач не пам’ятає фактів суспільно дуже важливої інформації, тоді як про свою втечу до Росії готовий розповідати годинами. Не конкретизуючи, як саме він потрапив до країни, яка нині є агресором щодо України. 
 
«Янукович навіть не пам’ятає, коли були вбивства, він не знає кількості вбитих людей, інформації про 20 лютого 2014 року не пам’ятає або каже, що не пам’ятає, а от усе, що відбувалося під час його втечі з України, він розповідав дуже ретельно», — дивується пані Закревська.
 
До речі, в суді Янукович уперше вибачився перед родичами загиблих євромайданівців, хоча вважає, що то не його провина. 

Брехня або мовчанка 

Водночас представник державного обвинувачення, прокурор Олексій Донський вважає нікчемними і неправдивими свідчення колишнього президента.
 
Прокурор вважає, що Янукович не зміг пояснити жодну обставину по справі. Адже він не дав відповідь щодо своїх контактів iз кумом Путіна Віктором Медведчуком, помічником президента Росії Владиславом Сурковим, а також нічого не повідомив щодо зустрічі колишнього Прем’єра Миколи Азарова з Володимиром Путіним.
 
При цьому Олексій Донський зауважив, що слідство має «чіткі докази контактів Януковича і Медведчука (якому він дзвонив 54 рази), точний час і місце зустрічі з радником Путіна Сурковим» тощо.
 
«Вони зустрічалися у Межигір’ї». Також є докази того, що Янукович знав про зустріч Азарова з Путіним. Вони зустрічалися для підготовки з’їзду в Харкові, який, однак, пішов не так, як планувалося.
 
Також Янукович не пояснив, як потрапив до Єйська. І не надав пояснень щодо свого листа», — сказав пан Донський.
 
Прокурор нагадав, що з’їзд у Харкові та лист Януковича до Путіна 1 березня 2014 року — це один і той самий сценарій.
 
Пан Донський наголосив, що ніхто не почув відповіді від Януковича, як він 23 лютого 2014 року о 3.51 потрапив до міста Єйська (Росія), звідки його військовим літаком назад повертали до Криму.
 
«Я незадоволений, багато питань iще не встиг поставити. Частину питань, щодо яких не було підстав для відведення, були відведені. Неможливість почути відповідь не дає можливості перевірити, що Янукович не давав ніяких злочинних наказів», — зазначив прокурор.
 
Олексій Донський констатує, що Янукович не відповів на конкретні запитання, а навпаки, або «давав неправдиву відповідь, а коли ж ми конкретизували ці питання, він відмовлявся на них відповісти». До того ж окремі питання сторони обвинувачення намагалися блокувати захисники Януковича.

«А ви ще Парубія з Луценком допитайте» 

Нагадаємо, що на початку допиту Генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру Януковичу в державній зраді й поплічництві Росії в агресії проти України.
 
Утім під час допиту Янукович поводився так, ніби нічого не сталося, а він продовжує бути лише свідком. 
 
Звісно, Янукович не дав прямої відповіді на питання про те, як його рятували росіяни, й лише повторив свою версію про засідку, яку влаштували на нього «радикали», коли він прямував до Криму.
«Фактично нас почали оточувати», — засвідчив Янукович. І додав, що через це він віддав наказ водіям їхати на територію Криму.
 
Він також розповів, що перед тим, як виїхати з Донецька до Криму 22 лютого, він зустрічався з донецьким олігархом Рінатом Ахметовим, з яким обговорив «події, які відбуваються на той момент в Україні».
 
Янукович також відкинув твердження обвинувачення про його знайомство з командувачем Південного військового округу збройних сил Росії Олександром Галкіним.
«Я ніякого генерал-полковника не знаю», — виправдовувався він. Хоча слідчі ГПУ вважають інакше. 
 
Водночас Янукович закликав допитати ще й лідерів Майдану. Мовляв, було б правильним, щоб їх почули родини потерпілих і загиблих у перебігу подій Майдану правоохоронців.
 
На його думку, за події в Україні несуть відповідальність не тільки лідери Майдану, а й інші тодішні опозиціонери, що зараз перебувають при владі в Україні.
 
«Що вони скажуть? Як вони дивляться на це? Як вони можуть пояснити те, що відбувалося, з чиєї провини, хто захоплював будівлі, з яких снайпери вели стрілянину? Хто охороняв будівлі й не впускав туди людей, у тому числі майданівців? Тут теж потрібні пояснення», — грав роль, написану в Москві, пан Янукович.
 
«Я, наприклад, не знаю, як були розподілені обов’язки в активістів Майдану, хто за що ніс відповідальність. Що таке, припустiмо, комендант Парубій? Хто знає, що він там робив, комендант? А Луценко повинен пояснити, чому він закликав узяти зброю. Його заклик почули і взяли зброю, і почали стріляти. А сьогодні він — Генеральний прокурор», — награно обурився Янукович.
 
Віктор Янукович переконаний, що Сергій Тігіпко, Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін намагалися зруйнувати Партію регіонів iзсередини. За словами Януковича, під час особистої розмови з Сергієм Тігіпком той підтвердив йому це.
 
«Він відверто мені казав: я з вами згоден, Віктор Федорович, але мене схиляє пан Фірташ. І поруч iз ним пан Льовочкін, який також грав у свої ігри. І врешті-решт вони зруйнували коаліцію, і врешті-решт вони зруйнували фактично стабільність у країні», — сказав колишній Президент.
 
На його думку, у «фракції Партії регіонів працювала опозиція й депутати, які залежали від деяких олігархів, вони почали схилятися в бік опозиції».
І наостанок утікач заявив, що «не зняв iз себе відповідальності президента».
 
«Я на сьогоднi особисто не зняв iз себе цієї відповідальності, я її несу перед українським народом. А що стосується українського народу щодо того, як він до мене відносився і відноситься, — це справа українського народу», — видала маріонетка Путіна.