Росія погрожує завдати ракетний удар по Україні (оновлено)

02.12.2016
Росія погрожує завдати ракетний удар по Україні (оновлено)

Випробувальні пуски керованих ракет середньої дальності пройшли успішно і потрапили у ціль.

Офіційна Москва погрожує Києву ракетним ударом у відповідь на проведення Україною навчань поруч з Кримом.

Відповідний лист з погрозами Міноборони Росії надіслало на адресу військового аташе в складі посольства України в Росії ще 26 листопада.

Про це повідомляє «Дзеркало тижня», посилаючись на власні джерела у Міноборони України у середу.

В офіційному листі Міноборони Росії, зокрема, йдеться про те, що якщо Україна проведе подібні стрільби, то російська сторона, по-перше, буде збивати українські ракети.

По-друге, завдасть удар по українських пускових установках.

Наше Міністерство оборони допускає можливість нанесення ракетного удару Росією в разі проведення Україною ракетних стрільб над Чорним морем 1-2 грудня.

Про це журналістам заявив заступник міністра оборони Олександр Дублян, повідомляють "Українські новини".

Він підкреслив, що на цей момент володіє інформацією тільки щодо направлення ноти Росією військовому аташе України в зв'язку із запланованими ракетними стрільбами.

"Я думаю, що до кінця дня ми будемо мати вже офіційну інформацію", – сказав заступник міністра.

Дублян допускає, що Росія може реалізувати свої погрози і не допустить українських стрільб над Чорним морем.

"Виходячи з їхніх дій за ці роки, від них можна очікувати багато чого поганого і негативного", – відповів він про загрозу Росії завдати ракетного удару по українських пускових установках.

Заступник міністра підкреслив, що Україна запланувала стрільби відповідно до всіх міжнародних норм.

"Дати проведення стрільби визначені 1 і 2 грудня. Повторюю, ми не порушуємо жодної міжнародної норми і в тому числі при проведенні даних стрільб", – заявив він.

При цьому Дублян відмовився відповісти, чи скасує Україна стрільби в зв'язку з погрозами Росії.

Водночас прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков не зміг відповісти на питання, чи доручав Володимир Путін Міноборони РФ підготувати військову відповідь на можливі пуски ракет Україною.


"Не можу відповісти на ваше запитання. Я, чесно кажучи, вперше про це чую, мені потрібно уточнити", – цитує Пєскова ТАСС.

У середу, 30 листопада, також стало відомо про те, що Росія перекинула в Крим зенітно-ракетний комплекс С300-ВМ.

Волонтери розвідувального співтовариства InformNapalm ідентифікували техніку як зенітно-ракетний комплекс С-300ВМ «Антей-2500». Це система ППО з можливістю боротьби з балістичними ракетами малої і середньої дальності (до 2500 км).

Як повідомляла «УМ», 25 листопада Росія звинуватила Україну в односторонніх намірах провести ракетні стрільби в районі повітряного простору окупованого Криму, який загарбники вважають своїм.

У свою чергу, секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив,Україна не планує проводити випробування ракет в Керченській протоці, де проходить кордон між Україною і Росією. Пан Турчинов також закликав росіян не панікувати через ракетні випробовування України.