У Тернопільській області 2017-й проголосили роком УПА

02.12.2016
У Тернопільській області 2017-й проголосили роком УПА

Ветеранів УПА на Тернопільщині залишилося — менше півтисячі. (Фото прес-служби Тернопільської облдержадміністрації.)

Сесія Тернопільської обласної ради прийняла рішення, згідно з яким наступний, 2017-й, буде проголошено в області Роком Української повстанської армії.

 «Віддаючи належне ветеранам УПА  в історії української нації, враховуючи їх значний внесок у боротьбу за незалежність Української держави та з нагоди 75-ї річниці з дня створення Української повстанської армії, враховуючи рекомендації постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства...» — йдеться у рішенні, появі якого передувала ініціатива фракції БПП «Солідарність».
 
Як повідомляє прес-служба Тернопільської обласної ради, передбачено вже з 1 січня 2017 року забезпечити для ветеранів ОУН-УПА щомісячну доплату до пенсії в сумі 500 гривень за рахунок коштів обласного бюджету.

А також рекомендувати районним, міським, сільським та селищним радам встановити таку щомісячну доплату до пенсії всім особам, на яких поширюється статус ветеранів ОУН-УПА, за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.
 
На сьогодні в Тернопільській області проживає близько п’ятиста ветеранів Української повстанської армії.

Раніше, в 2009 році, Тернопільською облрадою було ухвалено рішення «Про вшанування та соціальний захист ветеранів ОУН-УПА на території Тернопільської області», згідно з яким, за рахунок коштів обласного бюджету встановили надбавки до пенсій ветеранам ОУН-УПА в розмірі 100% та 50% пільг щодо сплати послуг зв’язку і ЖКГ.

А в червні 2011-го Тернопільська облрада підтримала рішення про підвищення пенсії ветеранам УПА на 100 гривень.