Добробут українців зменшився на 19 відсотків

06.12.2016
Добробут українців зменшився на 19 відсотків

«Покращення» ще не скоро.

Згідно з дослідженнями авторитетних зарубіжних фінансових експертів, українці -— одна з найбідніших націй у світі. Такий висновок дослідницької компанії при швейцарському банку Credit Suisse оприлюднено днями у доповіді всесвітньовідомої компанії Global Wealth Report. 
 
Українці разом із росіянами та аргентинцями потрапили до трійки аутсайдерів: добробут населення у згаданих країнах скоротився найбільше. Зокрема, добробут українських домогосподарств впав на 19%, російських — на 15%, аргентинських — на 27%. Основною причиною цього стали несприятливі коливання валютних курсів.
 
На пострадянському просторі Україна, Молдова, Білорусь і Казахстан потрапили до групи країн, де дохід одного дорослого члена суспільства в середньому становить менше $5 тис. на рік. До цієї групи належать також кілька країн Африки й Індія.
 
Більшість сусідів України, за даними Credit Suisse, багатші від неї: зокрема, та ж Росія, Польща, Румунія належать до групи країн, де статки дорослого громадянина коливаються в межах від 5 до 25 тис. американських доларів. Найбільше у відсотковому вираженні зросли особисті доходи в Японії — на 19%. Це відбулося на тлі зміцнення ієни до долара. У трійці лідерів також Нова Зеландія й Гонконг. А сукупні статки населення світу з середини 2015 р. до середини 2016 р. зросли на 1,4%.
 
Варто додати, що згаданий «бар’єр» у $5 тис. на рік для багатьох працюючих наших співвітчизників є нездоланним, тож дослідження вельмишановних зарубіжних експертів ще й дуже перебільшені, принаймі щодо статків українців. Зате наші державні мужі живуть приспівуючи, що яскраво продемонструвало е-декларування.
 
«Доходи від бізнесу наших можновладців (зокрема Президента) ростуть набагато успішніше, ніж доходи більшості українців, котрі за останній рік, згідно з даними експертів, впали на 20 %. Ну а Україна перетворилася на найбіднішу країну Європи. Адже якщо десь зменшується, то десь — додається, й ми знаємо, в кого», — вважає політолог Андрій Золотарьов. 
 
Експерти з Credit Suisse відзначають подальше посилення майнової нерівності у світі: нині 10% жителів Землі володіють 89% усіх світових активів.